Wikivir:Slovenska leposlovna klasika

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
WikiProjekt Slovenska leposlovna klasika
Opis
Tematika: Digitalizacija slovenske leposlovne klasike
Mentor: red. prof. dr. Miran Hladnik Hladnikm
Koordinator: Mihael Simonič
Sodelovanje: študenti FF
Sorodni projekt(i): Zbirka slovenskih mladinskih leposlovnih besedil, Besedila za ZRC SAZU

Slovenska literatura na internetu[uredi]

(Seznam digitaliziranih slovenskih leposlovnih knjig in obsežnejših besedil)

Iskalnik Slovensko leposlovje na spletu je delo Mihaela Simoniča. Sproti ga dopolnjujemo in popravljamo, našteva pa tekste v različnih formatih z zgoraj naštetih lokacij. Nekateri mlajši zaradi avtorske zakonodaje niso v javnem dostopu, nekateri so samo grobo strojno prebrani oziroma napol popravljeni. Seznam preverite pred izbiro besedila za nadaljnjo digitalizacijo, da ne bo prihajalo do nepotrebnega podvajanja. (Stari seznam na naslovu Slovensko leposlovje na spletu je delo Primoža Jakopina.) Nekaj besedil z Wikivira je doživel dodatne korekture in so v čistejši obliki dostopna na spletišču Inštituta Jožef Stefan Jezikovni viri starejše slovenščine IMP.

Kazala[uredi]

Leposlovje v literarnih revijah[uredi]

Leposlovje v časnikih[uredi]

Leposlovje v zbirkah in zbornikih[uredi]

Knjige po letih[uredi]

Besedila za urejanje v letu 2022[uredi]

[Prenesi v to poglavje dela iz prejšnjih let, ki niso bila (do konca) urejena prej.]

Besedila za urejanje v letu 2021[uredi]

Besedila za urejanje v letu 2020[uredi]

Avtorski opusi


Revije

Besedila za urejanje v letu 2019[uredi]

Na seznam je treba dodati daljša izvirna besedila (več kot 4 nadaljevanja) iz časopisov SN, Domoljub (med 1907 in 1936), Vigred, Ilustrirani glasnik, Amerikanski Slovenec, Edinost, Prosveta, Ameriška domovina, Zora + kar je bilo od 27. dec. 2016 dodano v že izpisane. --Hladnikm (pogovor) 06:16, 23. september 2017 (CEST)Reply[odgovori]

Besedila za urejanje v letu 2018[uredi]

Bibliotekarji izpisujejo Planinski vestnik[uredi]

Besedila za urejanje v letu 2017[uredi]

Posamezna besedila[uredi]

Besedilne variante[uredi]

Leposlovje v zbirkah[uredi]

Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev[uredi]

Po 141. členu ZASP usahnejo pravice redaktorja kritične izdaje klasika, ki je že v javni lasti, po 30 letih, torej so proste za postavitev na dLib vse knjige v seriji Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, umrlih pred 1948, ki so izšla do leta 1988. Gre seveda za besedilni del knjig, ne pa za opombe, ki so urednikovo avtorsko delo, to pa še dolgo ne bo za javno postavitev (razen v primeru Alojza Gradnika, kjer je zaradi urednikove odločitve ravno obratno). V poštev pridejo:

Anton Tomaž Linhart, Valentin Vodnik, France Prešeren (2 knjigi), Janez Trdina (12 knjig), Janez Mencinger (4 knjige), Simon Jenko (2 knjigi), Josip Jurčič (11 knjig), Fran Levstik (11 knjig), Josip Stritar (10 knjig), Ivan Tavčar (8 knjig), Janko Kersnik (6 knjig), Simon Gregorčič (4 knjige), Anton Aškerc (prve tri knjige od devetih), Ivan Cankar (30 knjig), Dragotin Kette (2 knjigi), Josip Murn (2 knjigi), Oton Župančič (razen zadnje, 12. knjige, ki pride v javno last 2019), Srečko Kosovel (4 knjige), Slavko Grum (2 knjigi 2019), Prežihov Voranc (vseh 12 knjig leta 2020).

Ne pridejo pa še v poštev: Alojz Kraigher, Alojz Gradnik, Fran S. Finžgar, Juš Kozak, Edvard Kocbek, Stanko Majcen, Anton Leskovec, Anton Vodnik, Jože Udovič in tisti klasiki, ki so bili izdani po letu 1988.

Pri dLibu imajo sicer v načrtu digitalizacijo klasikov, vendar iz različnih razlogov še ne zdaj. Ker so za slovensko literarno zgodovino klasiki pomembni, spodbujam individualno digitalizacijo tistih tekstov v zbirki, ki jih na Wikiviru še ni v nobeni varianti. Z novimi naslovi je treba najprej dopolniti avtorske bibliografije na Wikiviru (pomagamo si s kazali naslovov v zadnjem zvezku pri posameznem avtorju), potem besedila skenirati tako, da jih dobimo v dveh formatih (pdf in doc), in končno urediti na Wikiviru. Kot rečeno, žal, brez opomb. --Hladnikm (pogovor) 19:58, 13. februar 2018 (CET)Reply[odgovori]

Slovenska Talija[uredi]

Slovenske večernice[uredi]

V poštev pride popravljanje leposlovja in člankov literarnovedne narave (biografije, mitologije ipd.), ne pa tudi kazal članov MD ipd. --Hladnikm (pogovor) 11:16, 18. julij 2014 (UTC) Kazala s tega mesta prenesi pod posamezni zvezek. --Hladnikm (pogovor) 12:46, 14. avgust 2014 (UTC)