Arabska pripovedka

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Arabska pripovedka
Henrik Podkrajšek
Podpisan H. Podkrajšek. Priskrbel Ažbe Toman.
Izdano: Vrtec, letnik 16, št. 6, 1886.
Viri: dLib
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Živel je nekdaj na Jutrovem mogočen kralj. Nekega dne ukaže svojemu sužnji, da mu prinese v dvorano tri krasno izdelane a dobro zaprte in zapečatene posode, katerih jedna je bila zlata, druga slonokostena in tretja lončena. Potem pokliče pred sé svoje tri sinove in jim reče v pričo zbranih dvornikov, da si naj izbere vsak zaporéd po svojej starosti óno posodo, katera ima po njegovem mnenji največji zaklad v sebi.

Prvi, najstarejši sin, izbere si zlato čašo, na katerej je bilo zapisano „kraljestvo“. Mislil si je, da je ta posoda največje vrednosti. Prestrašen pa, stopi nazaj, ko jo odpre in vidi, da je polna človeške krvi.

Potem pristopi drugi sin in si vzame slonokosteno posodo, na katerej je bilo zapisano „slava“. Zdela se mu je ta med ostalima dvema najdragocenejša. Odpré jo in vidi, da je polna pepela ónih imenitnih mož, ki so uživali v svojem življenji mnogo slave in častí.

Naposled pristopi najmlajši sin in vzame lončeno posodo, katera je bila še ostala. Prazna je bila, ko jo odpre, samó v dno posode je bil lončar zapisal besedo „Bog“.

„Katera teh treh posod ima največjo vrednost?“ vpraša kralj svoje spremstvo.

Častihlepneži odgovoré: „Zlata posoda!“ Pesniki in drugi slavni možje rekó: „Slonokostena posoda!“ Modrijani pa so trdili, da je lončena posoda največje vrednosti; rekli so: „Jedna sama črka od besede „Bog“ je več vredna, kakor ves svet.“