Poezije (Fran Zakrajšek)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Poezije
Fran Zakrajšek
Izdano: Gorica: Anton Jeretič, 1891
Viri: dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt
Poglavja 1 2 dno

Predgovor[uredi]

Vsak umetnik ima pravico prinesti svoje proizvode v svet; sosebno, če se mu zdé taki, da ga mora biti resna volja, vteti je pozabljenja.

Po tem načelu podajem sl. občinteu v tem vezku snopič pesniških umotvorov, katerih nijeden ni bil še v kaki zbirki. Delce se loči v dva razdelka. Prvi, še precej bogato založen, sestoji iz liričnih pesem, raznih fantazij, humorističnih balad, rapsodij, satir, pripodob, basnij, prislovic in epigramov.

(Gledé tega razdelka, v kterem se nahaja več pesnij veselostnega značaja, utegne se oni, kojemu je moja nemila usoda znana, ne malo čuditi taki na prvi pogled protislovni prikazni. Ponižen odgovor: Človek, od muhaste usode še takó tepèn, ne joče se v eno mér. V večjej meri veljá to gledé spisov, ki se imajo podati ljudem, da se tu pa tam nekoliko oddahnejo in zvedré. Sicer opozarjam na mojo pesem v tem snopiču: »Vodilce za življenje.« V vseh obzirih ravno takšen sem, kakor to svetujem drugim temi stihi.)

Drugemu oddelku vsebina so balade, dalja povest v verzih: »Matijče iz Zorán« in menda jako zanimiva junaška pesem: »Devinska grofica«, ktera opeva zeló tragično usodo.

Če bo toraj vsak č. bralec prej pazljivo čital moje proizvode in potler sodil je; v tem slučaju smem skoro brez skrbij nadejati se dobrega uspeha. Sicer pa: »Služabnici molk, sodba spodobi se Vam.«

V Gorici 5. maja 1891.

Pisatelj.


Poezije[uredi]

Poglavja I. II. dno

I.[uredi]

Lirične pesmi, fantazije, humoristične balade rapsodije, satire, pripodobe, poučne pesmi, basni, prislovice in epigrami.

II.[uredi]

Junaške in drugače pripovedalne pesmi