Na deželi

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Na deželi
Gustav Strniša
Izdano: Domovina 12/32-37; 1929
Viri: dLib 12
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Vrag Malucij. V ravnini leži prelepa vasica Mirni dol, vsa obraščena z zelenjem. Vas se oklepa nizkega griča, na katerem se dviga v nebo skromna cerkvica sv. Boštjana, ki stoji visoko zravnan v glavnem oltarju, dočim blesti v njegovem mučeniškem telesu par pozlačenih pšic, katere obseva v jasnih dneh solnce, da žari svetnikovo telo kakor ognjeno v prozoren spreminjajoč se plašč. Mrak lega na poljano. Vse je tiho. Nedeljski večer je zavladal nad mirno ravnino. Kmetje sede doma pred hišo, vlečejo svoje pipe in razpredajo besedo; njih ženice kuhajo večerjo, a otroci se valjajo na travi pred hišami. Med visoko pšenico sedi samoten popotnik, hrka in pljuje, maha okoli sebe in podi pridno čebelo, ki je baš priihtela mimo, ga takoj spoznala in ga hotela prepoditi s tega mirnega prostora.