Pojdi na vsebino

Wikivir:Dogovori o poimenovanju

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Bližnjica:
s:do

Dogovori o poimenovanju se nanašajo na naslove člankov v Wikiviru. Predloge za dopolnitve in popravke pravil dodajte na pogovorni strani.

Članki o delih[uredi]

  1. Ime naj sestoji izključno iz imena dela, brez imena avtorja.
  2. Kadar ime nekega dela sestoji iz naslova in podnaslova, naj bo v naslovu članka zapisan samo glavni naslov.
  3. Kadar dve deli nosita isto ime, se jima v oklepaju doda polno ime avtorja. Primer: Prošnja (Anica Černej), Prošnja (Lojze Grozde). Naslov Prošnja je rezerviran za razločitveno stran. Polno ime avtorja v naslovu se zapisuje iz razloga večje jasnosti, saj obstaja več avtorjev z istim priimkom. Poleg tega je tudi razločitveno stran lažje ustvariti in je bolj pregledna.
  4. Kadar obstaja več različic istega dela, se v oklepaju doda ime publikacije. Primer Zdravljica ter Zdravljica (Krajnska čbelica).
  5. Kadar obstaja več del z istim naslovom istega avtorja, se v oklepaju zapiše število. Primer: Pevčeva molitev (1) ter Pevčeva molitev (2). V primeru, da poleg tega tudi dela drugih avtorjev nosijo isto ime, se v oklepaju poleg števila zapiše tudi ime avtorja. Primer: Sonet (Lojze Grozde, 1), Sonet (Lojze Grozde, 2), Sonet (Miran Jarc, 1), Sonet (Miran Jarc, 2), Sonet (Miran Jarc, 3).
  6. Naslovi nekaterih starejših del, predvsem 19. stoletja in 1. polovice 20. stoletja, vsebujejo pike, kakor je bila tedaj navada zapisovanja. Primer: Pesem od dohtarja. V tem primeru naslove zapisujemo brez pik. Seveda pa so v nekaterih primerih ločila namensko uporabljena, zato jih pustimo. Primer: Prešernova pesem Kam? ali Grozdetova pesem Jaz sem drevo! V tem primeru poleg strani s tem naslovom ustvarimo še preusmeritveno stran z naslovom brez ločila.

Članki o avtorjih[uredi]

  1. Ime naj praviloma sestoji iz uradnega imena osebe, razni psevdonimi pa naj bodo v samem naslovu izpuščeni, oziroma naj bodo navedeni v samem članku (v glavi).
  2. Naslov naj bo zaradi poenotenja in sistemizacije, če le možno, enak naslovu članka v Wikipediji. Ta vsebuje večino člankov o avtorjih, ki jih vsebuje tudi Wikivir. Kadar v Wikipediji (ali Wikinavedku) članka kljub vsemu še ni, si lahko pomagate z gesli drugih spletnih leksikonov in podobno (glej spodaj).
  3. Avtorjeva kategorija naj ima enako ime kot članek.

Spletni leksikoni[uredi]

Glej tudi[uredi]

Logotip Wikipedije
Logotip Wikipedije
Glej tudi članek v Wikipediji:
Wikipedija:Dogovori o poimenovanju