Uporabniški pogovor:Jesska

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search

Očetje in sinovi[uredi]

Živjo, upam, da je tole mesto pravo za kakšno vprašanje, čeprav ne vem, koga naslavljam. Imam težavo pri povezavi. Naslov romana Očetje in sinovi mi poveže z istoimensko stranjo, kjer pa je objavljena pesem. Kako rešiti zagato? Hvala za pomoč, lp

Pravo mesto za vprašanje, seveda, sicer pa lahko vprašaš tudi pod lipo (glej povezavo v meniju na levi). Kadar je naslov nekega dela že zaseden, se novemu članku doda v naslovu ime avtorja v oklepaju. Glej naprimer članke v Kategoriji:Razločitve. Še to: pri pogovorih se ne pozabi podpisati - klikneš gumb s svinčnikom. --Janezdrilc (pogovor) 13:46, 22. oktober 2015 (UTC)

Aha, že vidim. Naslov tvojega članka je Očetje in sinovi (Ivan Sergejevič Turgenjev). Ustvaril sem razločitveno stran Očetje in sinovi. --Janezdrilc (pogovor) 13:51, 22. oktober 2015 (UTC)

Super, najlepša hvala. --Jesska (pogovor) 16:01, 22. oktober 2015 (UTC)

Razločitve[uredi]

Razločitev narediš takole (primer za Brata):

  • članek Brata najprej prestaviš na Brata (Anton Funtek). Prestavitev narediš tako, da zgoraj strani, kjer je zavihek "Več", klikneš "Prestavi".
  • Ko je članek prestavljen, se na strani starega naslova (Brata) samodejno shrani preusmeritev. Vanjo sedaj shraniš "Razločitev" ter seznam istoimenskih člankov.

Še to: Kadar ime avtorja ni znano oziroma je objavljen psevdonim, ki ga ni možno identificirati, potem naslovu članka v oklepaju dodaš ime publikacije/časopisa, v katerem je bilo delo objavljeno, na primer: Brata (Slovenski narod). --Janezdrilc (pogovor) 22:30, 24. oktober 2015 (UTC)

Ok, najlepša hvala za navodila, sicer še nisem poskusila na ta način, saj sem do sedaj delala razločitve na drugačen način in mislim, da je ravnotako šlo. Npr. geslo Arabela. Lp --Jesska (pogovor) 13:16, 25. oktober 2015 (UTC)

Hja, v bistvu, tvoj način ni ravno "uspešen", saj se na isti strani znajdeta delo (roman) in razločitev. Tako se potem tudi kategorizacija izvede "skupinsko", kar pomeni nekaj zmede v samih kategorijah. Za "Brata" in "Arabelo" sem popravil, če pa je še kaj takega, pa lahko poskusiš sama, lahko pa tudi jaz uredim. --Janezdrilc (pogovor) 02:47, 26. oktober 2015 (UTC)

Aha, potem bo pa potrebno nekaj primerov popraviti. Bi bila zelo hvaležna, če bi te razločitve naredil ti, jaz pa ti bom navedla vse primere, kjer je potrebno to storiti. Grem takoj na delo :) Lp --Jesska (pogovor) 10:37, 29. oktober 2015 (UTC)

Tole mislim, da so strani, ki potrebujejo razločitev:

Lp, --Jesska (pogovor) 12:48, 29. oktober 2015 (UTC)

Pregledal sem vse zgornje naslove del in popravil imena nekaterih avtorjev v oklepajih. Razločitvene strani pa ponavadi ustvarjam kar sproti, ko se pojavi kak nov članek. Takrat sproti ustvarim tudi stran in kategorijo od avtorja. Razlog je bolj praksa iz preteklosti, saj se dosti člankov kasneje ni nikoli napisalo in razločitvene strani potem bolj kot ne samevajo. --Janezdrilc (pogovor) 18:35, 30. oktober 2015 (UTC)

Ok, najlepša hvala, lp --Jesska (pogovor) 13:57, 3. november 2015 (UTC)