Zidanje Prage

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Libuša Pripovedke za mladino II. zvezek
Zidanje prage
Fran Hubad
Neman in Belana
Spisano: monika.b
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 25%.svg V tem besedilu je še veliko napak in ga je potrebno pregledati ali pa še ni v celoti prepisano.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtZidanje Prage.

Po Ed. Erberm : „0brazky z dejin vlasti."

Premisl sklene sezidati mesto na primernem kraji. Posvetuje se o tem z Libušo. Libuša gre iz svojega grada Libušina in pelje Premisla na visoko goro. Pokaže mu grič v daljavi in reče:„Glej, ondu, kjer se izliva Brusnica v Veltavo, stoji grič. Ta kraj sem si izbrala za novo mesto." Sedeta na konja in jezdita na ta grič in uka-žeta delavcem, da bi začeli zidati mesto. Ali nista znala, kako bi imenovala mesto. Za¬torej poroči Libuša svojim služabnikom: ,,Idite na grad in vprašajte delavce, kaj delajo?" Služabniki pridejo tja in vprašajo tesarja, ka¬tera so bili našli prva na delu: ,,Kaj delata?" Te¬sarja odgovorita: „Teševa prag?" Posli se vrnejo na grad Libušin in povedo verno, kaj so videli in slišali. Kadar sliši Libuša odgovor, imenovala je novo mesto ,,Prago?"