Zakaj slave čebele sveti večer?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj znašajo čebele strd? Zakaj slave čebele sveti večer?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj so kresnice svetle?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko sta sv. Jožef in Marija prišla v Betlehem, nista mogla nikjer prenočiti v mestu, ker so bile vse hiše prenapolnjene. Gresta torej iz mesta na polje in najdeta ubožen hlev, pred katerim se ustavita. Sv. Jožef in Marija stopita v hlev, in pastir reče svoji ženi: »Postrezi tujcema, a jaz poženem ovce na pašo, da bode nekoliko več prostora pod našo ubožno streho. No, predno odidem, prižgem še voščeno svečo, da se bodemo videli.« Prižgavši svečo, odide.

Za nekoliko časa je bila temna noč, in v tej noči je prišel Jezus na svet. Sveta Devica Marija je povila dete Jezuščka v plenice in ga položila v jaslice. Sv. Jožef in Marija sta poslavila in počastila Boga za toliko milost in dobroto.

In zato, ker je voščena sveča razsvitljala hlev, v katerem se je porodilo sveto dete Jezušček, slave tudi čebele božično noč. A ne samo lani in letos, nego slavile jo bodo do konca dnij, dokler bode stal svet. Čebelice časti Boga, ker jih je tako odlikoval, da je hlevec, v katerem se je porodil Jezus, razsvitljala voščena sveča.