Zakaj so kresnice svetle?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj slave čebele sveti večer? Zakaj so kresnice svetle?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj je kača vedno mrzla?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko je ljubi Bog ustvarjal svet, ustvaril je četrti dan solnce, mesec in brez števila zvezd, velikih in malih ter je vsaki pokazal pot, po kateri naj hodi po nebeškem obzorji. Tako je bilo tudi treba, da se ohrani red na onem modrem nebeškem oboku. Zvezde so bile zelo vesele in zadovoljne, pasoč se in potuje s svojim zvestim čuvarjem mesecem. Samo nekatere drobne zvezde niso bile zadovoljne. Godrnjale so, da so tako majhne in da jih skoro ne vidijo otroci z Zemlje. Rekle so: »Vas, ki ste večje nego me, radi gledajo ljudje na Zemlji, a nas ne vidijo zaradi vaše svetlobe.«

Zatorej se spuste neko noč doli na Zemljo, da bi ondu svetile nežnim otročičem, ne misleč, da Bog vse vidi in ve, torej tudi to, kar so storile.

Bog je nezadovoljne zvezde pričakoval s kaznijo na Zemlji in jih je prav takrat, ko so prišle na Zemljo, izpremenil v grde, rjave živalce.

Ko bi jih videli, kako bridko so sedaj jokale, ker jih niso več obkrožali svetli in biserni trakovi, ampak rjava in temna obleka, v srce bi se vam usmilile. Prej jim je bila v hrano nebeška rosa, sedaj zeleno in grenko listje. Bridko so jokale leta in leta. Naposled se jih Bog vender usmili in jim dovoli, da se smejo o toplih poletnih večerih svetliti po Zemlji in se tako spominjati nekdanje svoje nebeške svetlobe. A tega jim ne dovoli, da bi smele nazaj na nebo, s katerega so šle svojevoljno.