Zakaj obkroža morje zemljo?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj na Krasu ni studencev? Zakaj obkroža morje zemljo?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj je morska voda slana?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Po svetu potujé, pride Jezus v neko vas. Truden si išče prenočišča, toda nihče ga ne vzprejme. Naposled pride v raztrgano kočo, v kateri stanujejo trije bratje. Ti mu dado, kar imajo, in tudi posteljo. Predno drugi dan odide, razodene se jim in obeta vsakemu dar, kakor si ga sam izbere. Najstarejši si izvoli bele gradove, srednji zlata in srebra, mlajši pa pravi, da ga je tega sram prositi. Zlata bi si nabral sam in gradov sam nakupil; ali za vse žulje se mu daje le slaba plača. Šel bi po svetu iskat sreče; ali zemlja je pregorata in gore preobrastene in prestrme. Vrhu tega ne ve ne pota ne steze, kam bi šel, da si pomaga. Zato mu daj Jezus ravno gladko pot in hiter voz; za vse drugo bode skrbel sam. Jezus udari s palico ob zemljo; iz nje privre morje in obkroži vso Zemljo; potem udari ob drevo, in drevo se izdolbe v lahko in hitro ladjo. Mlajši brat odvesla in se vozi od kraljestva do kraljestva ter si tržeč nabere več zlata in si nakupi več gradov, nego ji imata oba brata skupaj.