Zakaj na Krasu ni studencev?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj ima gospod lahko in dobro, pustinjak potrpljenje, a kmet jok in stok? Zakaj na Krasu ni studencev?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj obkroža morje zemljo?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko sta Kristus in sv. Peter hodila po svetu, prišla sta nekdaj tudi na Kras. Nekega večera prosita pri neki hiši, da bi ju prenočili. Kraševci, gostoljubni ljudje, obljubijo jima brez velike prošnje prenočišče. Stopita tedaj v hišo, sedeta za mizo in večerjata. Imela sta pri sebi tudi svinjsko gnjat; nekoliko si jo vrežeta, ostalo zavije sv. Peter v popir in jo dene v torbico.

Po večerji jih naprosita, da bi ju odvedli spat; nato jima pokažejo nekam na slamo. Ko zaspita, pridejo nekateri potuhnjenci, vzamejo gnjat z torbe, vtaknejo vanjo kos lesa in jo zopet zavežejo, kakor je bilo prej.

Drugo jutro vstaneta Kristus in sv. Peter, poslovita se in odideta. Za nekoliko časa hočeta zajuterkovati. Peter odveže torbo, ugleda v nji poleno namesto gnjati, ustraši se in reče Bogu: »Kraševci so naju opeharili za gnjat!« Kristus pa reče: »Naj naju le! Jedli bodo, pa piti ne bodo imeli kaj!« Pri tej priči usahnejo vsi studenci in od te dobe ne vro več.