Vrag se ženi

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
O dveh bratih in velikanih Vrag se ženi
Pravljica
Alojzij Bolhar
Ptica, lisica in pes
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Starša sta imela tri hčere, s katerimi se ni nihče želel poročiti. Nekega dne pride k njima vrag, oblečen v grofa. Starša mu data starejšo hči in vrag jo je odpeljal v navidezni grad. Svoji novi ženi je rekel, da mora vedno imeti pri sebi jabolko in samo v dvanajsto sobo ne sme pogledati. Radovednost jo je premagala. V dvanajsti sobi je videla, kako vragi mučijo duše in od strahu je spustila jabolko, da je zgorelo. Njen mož se razjezi in tudi njo vrže v pekel. Ista usoda se je zgodila srednji hčeri, zadnja pa je bila bolj prebrisana. Zavezala je svojo jabolko v predpasnik in pogledala, kaj je v sobi dvanajst. Zagledala je svoji sestri in ju rešila. Da bi vraga pretentala, je naprej skrila v koš prvo setro in mu velela, naj koš nese v dar njenim staršem. Vrag ni pogledal kaj je v košu, saj bi mu zakričala: vidim. Enako je odnesel drugo sestro. Tretjič pa je nesel svojo najmlajšo ženo, v navideznem gradu pa je bila slamnata žena. Hotel je pogledati v koš, takrat pa se je oglasila najmlajša, da vse vidi. Vrag je vse tri sestre pripeljal domov, ko pa je prišel v svoj dom, je spoznal pravaro. Izgubil je moč, zato do njih ni mogel več priti. Jezen poruši del svoje hiše.