O dveh bratih in velikanih

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
O bikcu Markcu O dveh bratih in velikanih
Pravljica
Alojzij Bolhar
Vrag se ženi
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


V času velikanov sta živela dva brata, ki sta bila velikrat pretepena od staršev. Odločila sta se, da zbežita; najstarejši deček gre na zahod, najmlajši pa na vzhod. Najmlajši je prišel v velikanovo votlino, kjer je slišal pogovor med velikimi možmi. Prvi velikan bo ugrabil lepo mlinarjevo hči, drugi bo odkopal zaklad pri tesarjevem drevesu, tretji pa bo ubil žabo, ki čuva skriti izvir in bo od graščaka bogato obdarjen. Zadnji velikan je rekel, da bo prinesel jabolko hudo bolni kraljevi hčeri, da bo ozdravela ter se bo poročil z njo. Ko velikani zaspijo, gre deček tiho iz votline, odtrga jabolko in vsem pove, kaj morajo narediti. Kralj se je zahvlalil in mu dal svojo ozdravljeno hčer za ženo. Brata sta se srečala, mlajši ga je povabil na svoje posestvo, ampak starejši je upal, da se mu bo v velikanovi votlini zgodilo enako kot njegovemu bratu. Ampak velikani so ga našli in pojedli, mlajši sin pa je živel srečno.