Vila omoži svojo hčer s kraljičem

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Hudobna Vila Pripovedke za mladino II.zvezek
Vila omoži svojo hčer s kraljičem
Fran Hubad
Libuša
Spisano: Monika.b.
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 25%.svg V tem besedilu je še veliko napak in ga je potrebno pregledati ali pa še ni v celoti prepisano.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtVila omoži svojo hčer s kraljicem.

(Slovenska narodna po Valjavou.)

Bil je nekdaj kralj. Imel je tri sinove. Dva . sta bila nespametna a tretji moder. Kadar dorasejo, da oče vsakemu denarja in jim reče, naj gredo po svetu in kupijo vsak šopek cvetic; kdor prinese naj¬lepši šopek, ta dobi kraljestvo. Sinovi idejo od doma. Na samem, na nekem mostu, planeta nespametna sinova nad modrega in mu vzameta denarje, češ, da bi si kupila lepša šopka. Nespametna otideta, a modri ostane na mostu; debele solze so mu kapale z lica, ker ni imel denarjev. Pride Vila in vpraša žalostnega mladeniča, zakaj se joče. On jej pove, da sta mu vzela brata denarje in šla kupovat šopkov, da bi dobila kraljestvo od očeta. Vila se ga usmili, povabi ga na svoj dom in mu da šopek tako krasnih cvetic, da ni lepših na svetu. Vesel gre modri domov. Prideta tudi brata. Ali šopek modrega je bil najlepši. Tedaj reče oče: ,,Pojdite zopet po svetu, ku¬pite si vsak po jeden prstan. Kdor prinese najlep¬šega, ta bode Kralj." Da jim denarja in sinovi otidejo. Kadar pridejo zopet na most, vzameta nespa¬metna modremu denarje in gresta kupovat prstanov. S solznimi očmi ostane modri na mostu. Kam bi šel kupovat prstana, ker nima denarja. Zopet pride Vila. On jej pove, kaka nesreča ga je zadela. Vila ga pelje na svoj dom in mu po¬dari prstan, da mu na vsem svetu ni bilo para. Mladenič se lepo zahvali in gre domov. Kadar prideta brata s svojima prstanoma, bil je prstan modrega najlepši. Oče pohvali modrega in reče sinovom: „Poj-dite po svetu in poiščite si nevest. Kdor pripelje najlepšo, temu bodi kraljestvo." Z mnogim denarjem v žepu otidejo bratje. Na mostu pa planeta nespametna nad modrega, otepeta

ga in mu vzameta denar. Huda sta bila, da je prinesel on najlepši šopek in najlepši prstan. Žalosten ostane modri na mostu. Kako bi si iskal neveste brez denarja. Pride Vila, poizve od njega nesrečo, povabi ga na svoj dom in mu da svojo hčer za nevesto. Bila je deklica krasna in lepa, da se je moralo skrivati solnce pred njo. Brata sta dolgo iskala nevest po svetu. Naj¬deta si bogatih in lepih nevest; v srebrnih kočijah z dvanajstimi konji ju pripeljeta domov. Mislila sta vže: „Sedaj bodemo videli, čigavo bode kraljestvo!" Na jedenkrat pa pridrdra kočija pred kraljev dvor. Vse priteče gledat, kdo se pelje. Bil je modri sin. V zlate j kočiji je sedel poleg svoje neveste; nevesta se je blestela kakor samo solnce, štiri in dvajset konj je bilo vpreženih. Tudi tretjič je zmagal modri sin, zatorej je . njemu izročil kralj svoje kraljestvo. Kmalu so imeli veselo poroko. Vse se je veselilo novega kralja in se čudilo prekrasnej nevesti.