Vila je dala svojo hčer kraljeviču

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Dekle je postalo vila Vila je dala svojo hčer kraljeviču
Matija Valjavec
Vila v mestu Molin
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtNekoč je živel kralj, ki je imel tri sinove. Dva sta bila nora, eden pa pameten. Oče je dal vsakemu nekaj denarja ter jim rekel, naj gredo po svetu, ter naj si kupijo šopek, ki bo najlepši na vsem svetu. Šli so, pa sta nora brata pametnega pretepla in mu vzela denar.

Šel je na neki most ter zelo jokal. Prišla je vila ter ga vprašala, zakaj joče. Povedal je, da sta mu brata pobrala denar, nato pa odšla po šopek, da ga bosta prinesla očetu.

Vila mu je rekla, naj gre z njo dol. Šel je, pa mu je dala lep šopek, ki je bil najlepši na svetu.

Nato je šel domov. Imel je najlepši šopek.

Pa je rekel oče:

»Pojdite zdaj po svetu, in kupite prstan, ki je najlepši na vsem svetu.«

Spet sta mu brata vzela denar, pa je spet šel na tisti most ter jokal. Prišla je spet vila, ga odpeljala dol ter mu dala najepši prstan na svetu. Nato je šel domov. Prav on je imel najlepši prstan.

Tudi tretjič je oče dejal:

»Zdaj pa pojdite in si naj vsakdo pripelje ženo.«

Znova sta ga tadva brata pretepla ter mu pobrala denar. On pa je šel na tisti most in jokal. Spet je prišla vila, ga odpeljala dol ter mu dala svojo hčer, ki je bila najlepša na vsem svetu.

Nato sta se brata peljala domov s srebrno kočijo z dvanajstimi konji, ta pa se je peljal z diamantno kočijo s štiriindvajsetimi konji. In oče je njemu izročil kraljestvo.