Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/31

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

23


alj pa svoj roženkranc, se združi z bratmi ino z sestrami v cerkvi, sklene svoj namen z mnšnikam božjim, ki farno službo božjo opravljajo, ino se kakor bi v cerkvi bil, svete maše deležen stori. — Na S/oventkim blizo Cela je živel pred nekoljko lelmi na visokim hribi visoko ucen, pa hrom gospod. Na vojski so sromaku nogo odstrelili. V hudim vremeni srotej ob nedelah v farno cerkvo mogel ni. Kaj stori? Gre verh hriba, de farni zvon sliši, se na drevo prisloni, pa na kak porob Cpanj) poklekne, roke povzdigne, ino obhaja z domačo faro svete maše dar. — Tako poklekni ovčar na visoki planini — se odkrij popolnik na široki cesti ino posvecuj Gospodov dan, če po pravici v cerkvo ne moreš. Vsa fara naj bo eniga serca z svojim farnim pastirjam — ino po njih z Jezusam Krisiusam združena, ki se v sveti maši Ocetu nebeški m n za nas daruje. — Kako slabo se pa pogosto ta nar svetpjši služba bozja per nas obhaja!

Veliko slabo podučenih kristjanov svete mase najema ne (oljko za svojo nevmerjočo duso, kakor veliko več za svoje telo, več za časen kakor za večen dobiček, malokdaj za izveličanje svojih ljudi, ampak večidel le za svojo živino, za časno srečo per posvetnih rečeh, kakor bi bil vsmileni Jezus za posvetno blago vmerl. Sveta maša ni nobeno posvetno delo, ampak je nebeško darilo, ki se najema k boži časti, za dušne potrebe, za odpušanje naših grehov, za razsvel- lenje naše pameti, za posvečjočo gnado božjo ino za izveli­ čanje duš; po tem še le za telesne potrebe, za ljubo dravje, tudi za srečo, ako je Bogu k časti ino nam v izve­ ličanje.

Veliko gospodarjev svoji družini tudi ob nedelah v cer­ kev ne na, po planinah rejenkov ino rejenkic po mesene dni, po cele kvatre v cerkvo ne pošle, ter jih na pašo zažene, de se per živini brez služhe božje požvinijo. Kakor se pa otrok navadi tudi staric zna. ino raj doma leži alj pa v kerčmo gre, kakor v cerkvo Bogu služit.

Veliko očetov ino mater svoje otroke v cerkvo izpusti, pa kakor ovce brez pastirja, ki se v hiši božji dražijo, cu- kajo ino Imajo, namesti de bi jih skerbno v cerkvo vodili, jim vsako sveto reč pokazali, jim povedali, kako se naj za- deržijo, kaj per vsakim deli svete maše mislijo ino kaj naj storijo. Tako sc otroci sami sebi prepušeni razvadijo ino ljudi pohujšajo.