Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/30

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

22


rierodovita zemlja, ki se obdelati ino obsjati ne da, bo pravicen Bog takim kralestvo božiga nauka vzel ino drugim dal, ki se ga bojo rajši prijeli. Te nesrece pa nas Bog varji!

2. Drugi dar boži, ki ga po namestnikah božih imamo, je stužba božja, ki smo njo Bogu dolžni, pa tudi srečni, de njo opravljati zamoremo. Namestniki boži nas vladajo (vižajo) svojiga Stvarnika, ki nas ohrani ino živi, prav ca­ stiti. Dober Bog nas nikolj ne pozabi, nam daja vsak dan živlcnje ino zdravje, živež ino oblacilo; kaj damo njemu pa mi? Dajmo njemu juterno ino večerno molitco, posebno pa svete maše darilvo Bogu v hvalni dar. Mašniki za verne sveto maso služijo, ino verni se nje naj deležni storijo. — Vsako jutro se priden kristjan pokriža ino Boga zahvali, ki ga je varval preteklo noč, ter ga prosi za pomoc prihodcn dan vse k boži časli storiti. Vsak večer zopet poklekne, povzdigne svoje roke ino zahvali Boga za vse prijete gnade ino dobrote, poprosi za odpušanje storjenih grehov, ter se za nasledno noc v bože roke izroci. — Vsako delo v imeni božim zacne ino dokonca, za vsako jed ino pjačo Bogu hvalo da. Tak priden kristjan dela, pa tudi neprenebama moli.

Alj vsa naša služba per Bogu nobene cene nima brez zasluženja Jezusoviga.

Darilev svete maše je serce vse službe naše, nad katiro Bog, nebeški Oče svoje dopadenje ima; ino priden kristjan skerbi, de se koljkokrat zamore tajiste deležn stori. Vsako nedelo ino praznik svojo farno cerkvo objiše, ino svete maše, ki se za vso faro Bogu daruje, ne zamudi. Vse svoje misli ino zelje z namestnikam božim sklene, obudi per vsih štirih delih svete maše pobožne misli, ter premisluje neskončno ljubezn Jezusovo, ki je za nas toljko terpel ino vmerl, naj bi mi vekomaj živeli. Ne daruje svete maše le za posvetne reči, za lepo živino, ne za časno blago, ampak nar več za odpušanje nasih grehov, za izveličanje svoje ino svojih ljudi, za poboljšanje živlenja našiga. Vesel ino bogat na duši tak kristjan iz cerkve gre, ino vse drugo mu Bog naverže, ka­ kor nam Jezus obljubi rekoc: „Jišite pred vsim božje kra- lestvo ino njega pravico; vse drugo vam bo priverženo/' Mat. 6, 33.

Ako pa k očitni (občini) službi božji ne more, de je bo- len alj pa za varha doma, poklekne v pravi uri, se protje farni cerkvi oberno, vzemc v roke molitvine knige (bukve)