Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/219

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

211


wmi m& mm m mm mm,

Znaiunja praviga kristjana.

Branje iz lista sv. Jakoba. 1. 22—27.


Mepo nase polje zeleni, lepo sadunosno drevje cvete, ino dobro letino nam obeta. Ako pa ne bo romeniga klasovja po njivah žeti, ne po sadunosnikah zreliga sadja brati, nam zelenje ino cvetje nič ne pomaga. Ravno tak goljufna čednost praviga kristjana ne stori, ako stanovitna, sadunosna kre­ post ni, kakor njo sv. Jakob v denašnim branji popiše.

i. ^5

1. Sv. Jakob, imeniten Jezusov apostel ni le sveto učil, ampak je tudi sveto živel. Od svojih mladih nog ni vina, ne sladčice pil, ni mesa jedel. Pravičniga so nja tudi neverniki imeli, ter želeli se robu njegoviga oblačila dotekniti. Kakor je sam sveto živel, je tudi kristjane prave čednosti učil, re­ koč: „Preljubi! vi radi božje nauke poslušate; to je prav, pa še ni zadosti. Bodile delavci besede božje, ne samo poslu­ šava; drugači bi sami sebe goljfali. Zakaj če je kdo vas samo postušate besede, ne pa delam, je človeku podoben, ki svoj obraz olj lice v ogledali [serkali alj $peglfy ogleda, pa hilro spet pozabi, kako sen je.l< Taka je z človekam, ki božje nauke posluša, pa sam na se ne obernc, svojih strast ne spozna, ino se ne poboljša. — ATe samo postušavce, ampak delavce božje besede Bog rad ima, kteri postavo evangelske prostosti prav pregledajo ino spoznajo, nje ne pozabijo, ampak tajisti zvesti ostanejo) oni bojo srečni v svojim djanji.a Oh naj bi tudi mi dopolnili, kar smo že božiga slišali; pač bi lehko srečni bili!

2. Veliko kristjanov misli, de bogoljubno živi, pa ven- der gerdo ravna, ker ne zastopi, kaj je pravo keršansko živlenje. Sv. Jakob torej kristjanam razloči, česar se imajo