Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/138

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

130


je pravicen najden, ampak kogar Bog hvali." II. Ker. 10,\7. Bog pa lažnivca ino goljfivca hvaliti ne more, h\ je večna resnien. Tako lažnive usta duso vmorijo.

4. Lav v sili, kedar mislis legaje sam sebe časne skode ovarvat, alj pa druge nesreče resit; pa ne pomisliš, de sto­ pis shuz laž iz deža pod kap. Otroci se svojim starisam zla- žejo, kedar se šibe bojijo; družina se zlaže gospodarju in gospodinji, kedar se kregana biti boji; podložniki tajijo svoji gosposki, de nimajo, kedar je dacja plačati; hudodelniki na sodbi lažejo, ker se strahvanja pravice bojijo; tudi v spa- vednici se grešnik zlaže, greh pomanjša alj zataji, Ui s« pokore boji. Pa kaj vse to pomaga? Bogu ne moreš rtajiti, božji šibi ne vjiti, ktera te za toljko huj zadela bo, za koljkor huje si tajil ino s« pravici vmikal. — Si slišal, kaj se je Ananiju ino Zafiri zgodilo, ki fta se svetimu Petru polegala? Per priči sta vmerla. Djanj. ap. 5, 1—II. Velik strah je obšel vse, koso to slišali. Tako lažnive usta dušo vmore.

5. Oh navadni lažnivci vi , kteri brez Števila laž še za greh nimate; pomislite vender prav za prav, kako hudobna mo škodliva je laž! Laž Boga žali, kteri je večna resnica; zakaj : ,,Sest reči Gospod sovraži iuo na se dino njegovi duši merzi: prevzetne oči, lažniv jezik , roke , ki nedolžno kerv prelivajo , serce , ktiro hudobne misli pase, noge ktire rade v hudo letajo, krivo pričo , ki laži govori, ino pa tistiga, ki med bratmi zdražbo dela." Prip. 6, IG —— Človeka, ki je otrok božji, otroka hudičcoiga laž naredi. Oče laži je satan, kteri se je pervi Evi zlegol, pravi Kristus. Onjff bil od začetka vbijavc, ino ni v resnici ostal , ker ni resnica v njemi, kedar laž govori, iz last ni ga govori, ker je lažnik ino oče laži. Joan. 8, 44. Za to so po besedah svetiga Am* broža oni, ki radi lažejo, otroci tiga strašniga očeta. — Laž svet pohujsa ino štori, de človek človeku ne upa, ino da je' tako malo ljudi, ki bi mož beseda bili. Laž krivico pod­ pira, njo zalsriva , hudobijo v plajš zagrinja, krasti ino vbi- jati uči. „Gorši je tat, ko laži vajen človek — uči sv. Duh- — obdva pa bota pogublenje za plačilo dobila." Sirah 2ft, 27. j\e reci, de nikomur ne škodješ; saj. svojo dušo z lažjo moriš. Majhna laž je mali greh , velika laž velik greh. La­ žnive us-ta dušo vmorijo. — O ljube duše! varujte se tatov ino razbojnikov, varujte se pa tudi lazi« — Kako se je pa leganja varvati ?