Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/139

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

t. Ne vadite otrok legati; za vsako laž jih ejstro pestra- hujte. Mali lažnive bo velik goljuf, svojim lastnim starišam tat, lehko tudi njihova smert. Ko so nekdajni hudobni Fran­ cozi ve>o zavergli, kralja vmorili ino pravico zaterli, so tudi keršanske ljudi preganjali. Kdor ni pobegnil, alj pa z njimi potegnil, je bil vmorjen. Pošten žlahten oče se z svo­ jim sinam v samoten grad prikrije ; pa tudi njega so v Pa- rizi k smerti obsodili. Njegov stric na grad pri hiti ino sinka ha dvori sreča, kjer sijigra. Pobara otroka: Ali so oče do­ ma ? Niso doma, — se muhasti deček zlaže. Kamo pa so ? — ga stric še hitrej popraša. Tamo le v uni loki — fantih ta perstam pokaže — ino neznan stric očeta jiskat leti, dokler oče doma sedi. Sinku se še dobro dozdeva, de se je tak gerdo polegal. Naglo pa lovski žoldnirji grad ostavijo , ino po očeta grejo. Ptujic žalosten iz lesii pride, ino sinka spet pobara: Kde so vender oče? Doma so doma, mu fantič odgovori, pa so bojaki per njih. — Oh zamujeno je — ptuji stric izdihne. Pa tudi očeta vklenjenima iz grada k smerti peljajo. Otroka laž je očetu smerti kriva. Lažnive usta dušo ▼morijo.

Ž. Ne delajte si * lažjo kratek Čas; z kačo ni varno jigrati, ino grehu se ni smejati. Za takim smehnm pride rad jok. Pa tud za dobiček nikolj ne legajte; greh vam praviga dobička nikolj prinesel ne bo. Sv. Andre Avelin, imeniten doktor pravdo, se je svoje dni le eno samokrat zlegal, z lažjo svojo dobro pravico zderžat. Ko je pa v sve­ tim pismi bral, de lažnive Usta dušo vmorijo , se je milo razjokal ino na ravnost je svojo nevarno službo zapustil. Tako sv. Paul veli : „ Vsaki naj se laži odpove, ter govori z svojim bližnim resnico; saj smo bratje med sebo." Efež. 4, 25.

3. Ako se vam kaka laz zareče, bližniga v zmoti ne pustite, ampak prekličite svojo besedo , prej ko mogoče, ter mu brez odloga resnico povejte. Nas ura jezi , ktira dru- gači kaže ko bije , zakoljkor več še le človek, ki resnično ne govori. Tebi ne dopade , če te kdo drugi nalaže; kar pa ' tebi ne dopade, de bi drugi tebi storili, ne stori tudi ti njim.

4. Kar si po resnici povedali ne tipate, zamolčile, do­ kler ni razodeti kaka veči dolžnost. Sv. Avguštin piše od svetiga škofa Firma , de je človeka prikril, kteriga so k smerti j iskali. Cesarski služevniki k njemu pridejo ino ga po človeku

9*