Požrešna riba

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Žabja kraljica Požrešna riba
Lojze Zupanc
Pastir s čudežnim kravjim rogom
Spisano: Marta Čebulj
Viri: Zupanc, Lojze (1959). Palček v čedri. Ljubljana: Mladinska knjiga. (COBISS). 
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Stari Gorogranci pripovedujejo, da je bilo v starih časih pod Kasno planino jezero, v katerem je živela velika in požrešna riba.
Nekega dne je neki kmet na rebreh Kašne planine oral njivo. Pred ralo je ojarmil edinega voliča, ki ga je imel, in oral in oral, dokler ni vol omagal v strminah. Takrat je orač voliča izpregel, da bi se napasel in odpočil, sam pa je legel v senco in zaspal.
Na paši se je vol približal jami, ki je zevala do jezera na dnu planine. Nerodnemu bulcu je spodrsnilo na robu brezna in zgrmel je v jamo ter se potopil v jezero, kjer ga je požrla jezerska riba.
Ko se je orač prebudil in pogrešil vola, ga je iskal in iskal, dokler ni spoznal, da je živinče padlo v brezno.
Nesreča ga je tako potrla, da je jamo in ribo stokrat preklel:
»Prekleta jama, ki si mi ukradla vola, stokrat prekleta riba, ki si ga požrla!«
  Tega pa bi ne bil smel izreči! Riba se je za kletev maščevala: nažrta se je vlegla povprek jezera, da voda pod planino ni odtekala, ampak je pričela skozi brezno bruhati na dan. In poplava je odnesla kmetu rodno zemljo z njive v dolino.
Tako je ubogi kmet izgubil tudi rodno njivo. Preselil se je v dolino. Tamkaj pa, kjer je prej bila njiva, je ostala gola skala.
Ta skalina je še danes vidna. Gorogranci so ji vzdeli ime — Kašna peč.