Molitev pomaga

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Cesar Jožef in bogatin Molitev pomaga
Matija Valjavec
Črnošolec
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtBarba je bila uboga zapuščena vdova. Imela je samo sinčka Mihca, s katerim je stanovala v revni bednici nekega skopuha. Skopuhu je morala vsake kvatre za to precej plačevati.

Nekoč pa jo je revščina tako trla, da ni mogla plačati. Torej je prosila skopuškega moža, da bi nekoliko potrpel ter je obljubila, da bo plačala, takoj ko bo mogoče.

»Štiriindvajset ur,« zakriči ta, »ti dam odloga! Če v tem času ne plačaš, se spravi izpod moje strehe! Da pa ne bom imel škode, ti bom prodal vse tvoje malovredno blago.«

Nič ni pomagalo, ne jok ne stok.

»Kar sem rekel, sem rekel,« reče mož in ji obrne hrbet.

Kaj je hotela Barba? Ni bilo drugače, kot vdati se v božjo voljo.

Popoldne je gnal Mihec kozo, edino redilo njegove matere, na pašo. Tam je pokleknil pod neko Marijino znamenje in srčno prosil kraljico nebes in zemlje, da bi odvrnila nesrečo. Ko je odmolil, je nabiral jagode v svojo torbico, da bi jih nesel materi.

Kar pripodi sokol golobico, ki se je pred sovražnika skrila v votlo drevo. Ko to vidi Mihec, spleza na drevo do duple, votline, seže vanjo in privleče z golobico vred ven še nekaj. Bila je težka mošnja, polna denarja. Urnih nog teče k svoji materi, ji pokaže, kaj da je našel, kje in kako.

Marija je slišala Mihčevo molitev in čudežno otela nesreče dva revna, toda pobožna človeka nesreče, ki bi ju bila skoraj zadela. Molitev pomaga.