Cesar Jožef in bogatin

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Znamenja dežja Cesar Jožef in bogatin
Matija Valjavec
Molitev pomaga
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtPod svetlim cesarjem Jožefom je neki bogatin nakupil polne skednje žita, da bi ga potem prodajal za dobiček.

Pa žita še ni začel prodajati, ko se neki dan privleče hudo vreme, ura sile. Bliskalo se je vse križem in treskalo je, da je šumelo po ušesih, kakor da bi se nebo hotelo pogrezniti. In treščilo je prav v bogatinov skedenj. Pogorela so mu vsa poslopja z žitom vred, in prišel je na beraško palico.

V tej revi gre k cesarju. Razodene mu svojo nesrečo ter ga prosi, da bi mu pomagal.

Cesar ga vpraša, ali je vse tisto žito sam pridelal ali pa si ga je bil nakupil.

Ko pa je bogatin, ki je bil zdaj berač, zmajal z glavo in dejal, da ne, da ga je le nakupil, mu cesar pravi:

»Prav se ti je zgodilo. Bog že ve, kateri kozi odbije rog. Če bi bil ti sam pridelal žito, in ga mislil poceni prodajati ubogim, da bi jih podpiral v stiski, bi ti bil jaz že povrnil. Ker pa si žito nakupil zato, da bi se nalezel dobička in spravil uboge v še večjo revo, ti ne dam nič. Le bodi še sam berač in skusi palico revščine!«