Grajska vas

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Ojstrica Grajska vas
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
Strovsnek
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1. Posebna pravica[uredi]

Grad v Grajski vasi je imel posebno pravico: kdor je vanj pribežal, je bil varen pred biriči. Te pravice so se v prvi vrsti posluževali fantje, ki so jih hotele oblasti vtakniti v vojaško suknjo.

2. Poslednji oskrbnik grajskovaškega gradu[uredi]

Grad v Grajski vasi je bil nekaka podružnica ojstriškega gradu. Ojstriški grofje Wittenbachi so imeli v njem oskrbnika, ki se je imenoval Friderik.

Nekoč se Friderik ponoči prebudi in zagleda pri postelji črno krsto. Hitro skoči iz postelje, pokliče svoje služabnike in jim pove, kaj je doživel. Služabniki pa niso videli ničesar.

Friderik je od tistega časa zapravljal svoje premeženje. Čeprav je bil še mlad, ni preteklo niti leto dni, ko so ga položili na mrtvaški oder. Pokopali so ga za cerkvijo sv. Krištofa v Grajski vasi.

Grad je po smrti začel razpadati in leta 1842. si je na njega temeljih neki kmet sezidal kmetiško hišo.