Zalog

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Soteska-Helfenberg Zalog
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
Grmovje
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1. Tlaka[uredi]

Zaloški gospodje so imeli veliko posest. Zato so morali kmetje često na tlako. Dela pa so bila točno razpodeljena na posamezne vasi: Arjani (kmetje iz Arje vasi), so morali n. pr. pokositi travnike, Dobrišani (kmetje iz Dobriše vasi) pa pospraviti seno.

2. Grajski vodnjak[uredi]

Graščina Zalog j« bila sedež deželne sodnije. Tam je še zdaj vodnjak, ki je baje 100 m globok. Pravijo da ga je izkopal mož, ki je bil obsojen na smrt ter se je s tem delom rešil.

3. Francozi v Zalogu[uredi]

Pred več ko 120 leti so v Savinjski dolini pričakovali Napoleonove Francoze. Zaloški graščak je učil kmete, kako se jim je treba postaviti po robu. Vsak kmet si je moral doma narediti sulico in hoditi h graščakovim vojaškim vajam. Nekateri ga sicer niso poslušali. Ko pa so prišli Francozi, z odporom ni bilo nič. Kmetje se niso zbrali in nihče jih ni klical. Pač pa so gledali, da pred Francozi čimprej zbeže. Pa to se jim ni vedno posrečilo. Bilo je v Rušah, majhnem zaselju pri Zalogu. Izmed zakasnelih kmetov je eden v naglici prevrgel omaro in se skril vanjo, drugi je pa nalagal slanino. Tega so Francozi zgrabili in ga vedli seboj v Zalog. Tam je graščak Francoze silno prijazno sprejel in kmet se kar ni mogel načuditi razliki med prejšnjo njegovo bojevitostjo in sedanjo prijaznostjo. Uporabil je pa ugodno priliko ob sprejemu in je pobegnil.