Zakaj vpliva vino tako različno na ljudi?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj je vrtnica najlepša cvetica? Zakaj vpliva vino tako različno na ljudi?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj sejejo Slovenci ajdo?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Noe je vsadil vinsko trto, katero mu je bog podaril. Hudobec si misli: »Kaj, ko bi si napravil iz te rastline pomočnico? Ali bi bilo to veselje!«

Po dolgem premišljanji si naposled izmisli nekaj, kar se mu zdi pripravno.

Nedaleč od njega je tekalo jagnje in žalostno bleketaje iskalo svoje matere. —

Hudobec jo prime, umori ter polije trto z njega krvjo.

Nato ugleda opico, ki z drevesa opazuje njega početje. Hudobec jo ujame, zavije ji vrat in izpusti nje kri na mlado trto.

Ko se zopet uzre, ugleda leva, katerega je privabila prelita kri. Tudi on mora poginiti, in njega kri namoči korenine mladi vinski trti.

Sedaj ugleda hudobec svinjo, ki ne daleč od tod rije zemljo; ona je četrta žrtev hudobčeva. Tudi nje kri napoji zemljo okolo trte.

Ves vesel, da se mi je zvijača tako dobro posrečila, odide hudobec.

Nasledek njegove zvijače pa je, da je človek ljubezniv, krotak in vesel, kadar zaužije prvo kupico vina; kri jagnjetova kaže svoj učinek.

Pri drugi kupici je človek živahen; vesel objemlje druge, radostno poskakuje in jezik se mu zapleta — opičja kri deluje v njem. Zato tudi pravimo: »Opico si je kupil.«

Pri tretji kupici je človek ošaben in prepiren, da ne trpi nobenega ugovora, nego hoče, da se mu vse klanja; to dela levova kri.

Pri četrti kupici izgubi človek pamet; ne more se držati pokonci, nego se valja v blatu, poživinil se je, zakaj svinjina kri ga je dobila v oblast.