Zakaj sejejo Slovenci ajdo?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search


Zakaj vpliva vino tako različno na ljudi? Zakaj sejejo Slovenci ajdo?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj je lilija bela?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Naši očetje so nekdaj stanovali v vzhodnih deželah, tam kjer sije in greje solnce leto in dan, kjer je obilo zlata in bogastva brez mere. — Toda sčasoma so se v onih krajih ljudje do čuda pomnožili, in naši očetje so se napotili iskat drugih selišč. Miroljubni so rajši odšli s kraja obile, sreče, nego bi se bili ruvali in pobijali.

Predno se poslove, da jim Bog, kateri jih je ljubil zaradi njih miroljubnosti, zrno rekoč: »Koderkoli bodete potovali, vsadite to zrno; kjer ozeleni iz vzrase, tam ostanite. Ako pa ne ozeleni v treh dneh, izkopljite je in se pomeknite dalje.«

Šli so naši očetje dalje in povsod vsajali podarjeno zrno. Nikjer ni ozelenelo; ne na bregu Črnega morja, ne po planjavah poljskih, ne po gorah nemških, le v zemlji slovenski je ozelenelo, razcvetelo se je in obrodilo prijeten in koristen sad.

Zato seje Slovenec še dandenašnji rad ajdo. Če jo suša pritisne ali slana popari, slaba je za kmeta slovenskega.