Zakaj se cigani potepajo po svetu?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj jedo Kranjci repne olupke (alelujo)? Zakaj se cigani potepajo po svetu?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj ima sv. Miklavž na podobi tri zlate krogle in zakaj mu zvečer pred njegovim godom »nastavljamo«?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko so prišli sv. Jožef, Marija in Jezušček v Egipet, bili so silno žejni, ker več dnij ni bilo najti nikjer studenca. Pri prvem vodnjaku prosijo ljudi, da bi smeli piti. Ti ljudje pa so bili neusmiljenega srca in jim niso dovolili, da bi ugasili žejo. Vprašali so jih zaničljivo, ali so pozabili pot do svojega doma, da se tako potepajo po svetu. Pitali in žalili so jih z najgršimi pridevki in kletvami; rekli so jim celo, da so cigani, kar je bilo pri Egipčanih najhujša sramota. Jokaje je odšla sveta družina dalje.

Bog pa je kaznoval neusmiljene ljudi še tisto uro, da so pozabili pot do svojega doma in se jeli potepati po širokem neznanem svetu. Kamorkoli so prišli, povsod jih je vsak človek črtil in preklinjal, podil jih je od praga in jim še vode ni privoščil. Nihče jim ni rekel drugače nego cigani, in tako pravimo njim naslednikom še dandenašnji v svarilo in spomin, da pade vsaka kletev nazaj na tistega, kdor jo nameni svojemu bližnjiku.