Zakaj morajo slovaški dečki (piskrovezci) po svetu?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj se imenuje glavno mesto Češke »Praga«? Zakaj morajo slovaški dečki (piskrovezci) po svetu?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj kralj Matjaž ni umrl, nego le spi?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko se je leta 1790. raznesla novica, da je umrl slavni cesar Jožef II., ljudstvo tega dolgo ni hotelo verjeti, nego pripovedovalo si je, da ga imajo hudobni Turki ujetega in da leži v rakvi na Dunaji le voščena njegova podoba. Vedno se je ljudstvo nadejalo, da Jožef II. Zopet pride in mu pomaga. Sosebno ginljiva pa je ljubezen ubogih Slovakov do Jožefa II.

Slovaki si še sedaj kaj radi pripovedujejo o dobrem cesarji Jožefu II., ki je svojo zlato obleko podaril siromakom, sam pa hodil ogrnjen v staro haljo. In ko je tožnemu slovaškemu narodu hotel priti na pomoč, izginil je v valovih reke Morave. Toda utonil ni in tudi umrl ni do danes.

Od tega časa morajo slovaški dečki daleč daleč po svetu, da iščejo dobrega cesarja Jožefa. V slovo reko slovaškim dečkom: »Kjer dobi kdo podarjen bel pšenični kruh, tam ste našli sled dobrega cesarja, in kjer vas kdo prijazno pozdravi, tam cesar Jožef ni več daleč.«