Zakaj je slavec najboljši pevec?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj kukavica samo do kresa kuka? Zakaj je slavec najboljši pevec?
(Zakaj? Zato!)
Anton Brezovnik
Zakaj ptica pivka dežja prosi?
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Slavček je bil do konca slab pevec, da so ga ljudje zaničevali in rajši poslušali vrabca nego njega. Ptice so se izkušale, katera zna najlepše peti, in so tako razsodile, da poje najlepše veseli škrjanec, najgrše pa tožni slavček. Ta sodba ubogega slavčka tako užali, da ne more ne jesti ne spati. V tistem kraj prenočé takrat sv. Jožef, Marija in Jezušček. Sv Jožef in Marija sta spala, Jezuščka pa so od silnega truda tako bolele noge, da ni mogel zaspati. V temni noči se mu zdi strašno pusto in žalostno. Globoko vzdihne: »Oh, da bi me hotela kratkočasiti vsaj kakšna ptičica s svojim petjem — rad bi prosil zanjo Boga, naj ji podeli najlepši glas med vsemi ptičicami, da bode ž njim razveseljevala sebe in ves svet!« Slavček zasliši Jezuščkove besede in mu začne prepevati. Prepeva mu tako lepo, tako sladko, da Jezušček že skoro zaspi. Sedaj slavček ne žaluje več, veselo poje vso noč o svoji sreči, božji slavi malega Jezuščka in brezkončni časti njegove matere Marije.

Precej drugi dan skličejo ptice nov zbor in na tem odru jednoglasno potrdijo, da ni bilo ptice in je ne bode, ki bi se izkušala s slavcem. In kar so razsodile ptice, potrdili so tudi ljudje.

Slavček prepeva še zmiraj najrajši in najlepše ponoči v hvaležen spomin tiste noči, v kateri mi je po Jezuščkovi prošnji podelil Bog dragoceni dar sladkega, ves svet razveseljujočega petja.