Zakaj ima sv. Gregor grlico?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Zakaj jemo na dan sv. Martina gosi? Sto narodnih legend
Anton Kosi
Sv. Krištof.
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Začetnik veličastnega cerkvenega petja je sveti papež Gregor Veliki. Ta papež je večkrat premišljeval, kako bi cerkveno petje tako uredil po vzgledu Davidovem, da bi z milobo in resnobo pomagalo kristjanom vzbujati pobožno molitev. Ko nekoč ponoči zopet premišljuje o cerkvenem petju, se mu prikaže v spanju častita gospa, vsa v nebeški svetlobi; ta gospa pa je bila podoba svete cerkve, izvoljene neveste Kristusove. Okolo sijajnega in častitega prikaza je bilo zbrano vse polno njenih ljubeznivih otročičev, ki so bili lepi kakor sami angeljci nebeški. Koliko veselje je prevzelo sv. Gregorja, ko je začela vzorna gospa z angeljci otročiči vred prepevati prelepe srce pretresujoče nebeške pesmi!

Sv. oče je v sanjah molil in prosil Boga, naj mu razbistri posluh in utrdi spomin, da bi prelepe nebeške napeve tudi še pomnil zjutraj, ko bi se vzbudil. Drugo jutro je sv. papež začel z notami zapisovati svete napeve, ki so mu še milo zveneli po ušesih. Zajedno je priletela grlica in pela tiste pesmi, katere je sv. oče slišal ponoči; tako lepo in tako zvesto jih je posnemala, da je sv. Gregor lahko popisal in zaznamenoval vse natanko. Zato še sedaj sv. Gregorja slikajo z grlico na ramenu.

Dr. Jožef Pajek.