Volk je prišel ponj iz sveče

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Kraljev sin se je sežgal, a vseeno ubil starša Volk je prišel ponj iz sveče
Matija Valjavec
Volkovi so ga raztrgali
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtNeki berač je nekoč prišel spat k neki hiši. Tam se je pravkar rodil otrok. Ta berač je spal na klopi, pa so prišle sojenice. Otroku so sodile, da se bo takrat, ko bo star dvajset let, oženil, ter da ga bo tedaj pojedel volk.

In tako se je zgodilo. Ko je bil star dvajset let, je berač spet prišel k tisti hiši, ko so ravno imeli ženitovanje. Takrat je začel pripovedovati, kaj se bo zgodilo z mladeničem, da ga bo še isti dan volk pojedel.

Ljudje so se prestrašili in so šli s fantom ves čas povsod, kamor je šel. Zvečer pa, ko so vsi odši spat, je šel fant v zadnjo sobo. Iz sveče pa je nastal volk in ga je zadavil.