Volčje pastirstvo je prejel od brata

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Mleka mu ni dala Volčje pastirstvo je prejel od brata
Matija Valjavec
Bukev je preskočil in postal volk
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtŽivela sta dva brata, od katerih je bil eden volčji pastir. Drugi pa je bil zelo bogat in je imel veliko svinj. Brat mu je vsako noč hodil klat svinje, tako da mu je vsako noč zaklal po eno ali dve.

Potem se je lastnik svinj spraševal: »Kdo neki mi kolje svinje?« pa je šel oprezat, kdo jih bo prišel klat. Opazil je volka, ki je bil notri med njimi. V resnici pa je bil to njegov brat, ki se je spremenil v volka, da je bil volčji pastir. On pa udri, udri po njem, kajti ni vedel, da je to njegov brat, ter ga je ubil. Ko pa ga je dotolkel, je precej sam postal volčji pastir namesto njega. Potem se je držal vedno okrog hiše in tam hodil. Domači pa so ga tepli, saj niso vedeli, da je on.

Neki večer pa je prišel pod okna in poslušal, kaj se v hiši pogovarjajo. Pogovarjali so se prav o njem, saj tako niso vedeli, da je on, in so se pogovarjali takole. Eden pravi:

»Tako dolgo bo volk, dokler ne bo jedel blagoslovljenega mesa.«

On pa je vse to slišal ter je odšel. Čez štiri dni je bila velika noč, in je šel čakat, kdaj bodo ženske nesle iz cerkve blagoslovljeno meso, da ga bo vzel in pojedel. Ko je neka ženska prav iz njegove hiše nesla, je šel po njeni gazi. Pride k njej. Ko ga je zagledala, se je ustrašila, odvrgla košaro z mesom in zbežala domov.

Najedel se je mesa iz košare in je postal spet človek. Nato je vzel košaro in jo nesel domov. Ko je prišel domov, so se veselili, pili in dobro ter obilno jedli.

Tudi sam sem tam bil,

iz pisanega vrčka vince pil,

da sem pijan bil.