Vinska trta

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Vrag je nesel konja Narodne pripovedke iz Mežiške doline
Vinska trta
Vinko Möderndorfer (1894)
Škopnik
Izdano: COBBIS 2830133
Viri: COBBIS 2830133
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Vragu je slaba predla. Njegovo gospodarstvo je šlo rakovo pot; dan za dnem je imel manj duš v peklu. Da bi si vsaj malo opomogel, si je izmislil zvijačo. Zasadil je vinsko trto. Spodaj jo je namazal s ptičjo, na sredini z medvedovo in vrh z opičjo krvjo. Ljudje so pili vino in peli kot ptiči. Pili so ga preveč in se valjali kot medvedi. Če so se ga napili še bolj, pa so bili kakor opice, kar se še dandanes pogosto zgodi. Zvijača je pomagala in Peklenščku je jelo primanjkovati prostora. Zato v Mežiški dolini trta ne raste več; le v Žitari vasi v Podjuni še raste neka kislica, ki pa je tako kisla, da je neben ne more toliko popiti, da bi nanj začela vplivati opičja kri. Ker Korošci ne pridelajo vina so zadovoljni tudi s kislico iz Žitare vasi. Vino pa je tako kislo, da človeku pregrize želodec, posebno če ga piješ zvečer. Zaradi tega zvone v Žitari vasi tudi po polnoči, da se vaščani zbude in se obrnejo v postelji na drugo plat. Kislo vino na ta način ne more pregristi želodca.