Vila je dala moč Kraljeviču Marku

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Vila Magdalena Vila je dala moč kraljeviču Marku
Matija Valjavec
Druga o Kraljeviču Marku, ki mu je vila dala moč
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtNekoč je šel Kraljevič Marko past krave, pastirci pa so ga temeljito pretepli. Nato je šel ležat pod hrast. Tam pa je ležala neka vila. Rekel ji je: »Mamica, poglej, kako so me dečki pretepli.« Vila mu odgovori: »Na! Tu imaš, pa sesaj!«

Kraljevič Marko je šel k vili, pa je sesal. Potem je poskusil izpuliti tisti hrast, a ga ni mogel. Vila mu reče: »Pridi še malo sesat!« Šel je spet pit k vili. Ko se mu je zdelo, da je dovolj sesal, je šel spet ruvat tisti hrast, ter ga je izpulil.

Potem je šel past, ter je dejal onim drugim: »No, kdo se hoče iti z menoj ruvat?« Zdaj so vsi šli nadenj, a jih je vse prebutal.

Ko pa je bil star že osemintrideset let, se je pripravljal oditi z vojsko nad ruskega carja. Ruskega carja je šel vprašat, če se hoče predati. Carje odgovoril: »Nočem se predati.« Nato je šel Marko v trgovino in si je tam kupil šestintrideset stotov železa. Odšel je h kovaču in si dal tam napraviti šest krogel, vsaka pa je tehtala šest stotov. Nato je šel v boj. Rusi so začeli streljati, in je tako Marko izgubil veliko vojske. Tedaj je dejal: »Vila, pomagaj mi!«

Vzel je eno od krogel in jo vrgel v vojsko. Tako je pobil četrt vojske. In tako je vseh šest krogel vrgel med vojsko ter je zavzel carjev grad. Potem je šel, ter carja obesil.