Utopilo se bo

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
V blagoslovljeni vodi je utonil Utopilo se bo
Matija Valjavec
Imetje mesarja bo užival
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Ko se je neka žena pripravljala k porodu, ni bilo v hiši nikogar drugega, kakor gospodarjev hlapec, ki je spal za vrati. Ko je žena porodila, so prišla tri dekleta oblečena v bela oblačila ter so začela soditi, kaj se bo temu detetu pripetilo v njegovem življenju.

Najprej reče ena, da bo zelo bogat. Druga pa reče, da ne bo, ampak naj se s trudom in mukoma preživlja, tretja pa reče:

»Ti ljudje so zelo skopi. Niso nam privoščili ničesar, nič dali na mizo, da bi se mogle tod dlje zadrževati - navada je namreč, da se tak čas da na mizo vsaj kruh in vino, in kakšno rezino mesa, da je dete potem srečnejše - zato naj se v sedmem letu utopi.«

Tega ni vedel, ne slišal nihče, razen hlapec, ki je spal za vratmi.

Drugi dan je vse to, kako so se pogovarjala dekleta, pripovedoval svojemu gospodarju. Od tega časa je gospodar zelo pazil na otroka, in ko je minilo sedem let, se otrok ni imel priložnosti utopiti. Kljub temu je dete odšlo k vodnjaku, se naslonilo na koritce pri vodnjaku, v katerem je bilo malo vode, ter se tako zadušilo.