Tura

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Lilgenberg - Gradišče Tura
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
„Grad“ v Skalah
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1. Tlaka pod turnskim grofom[uredi]

Ko je prišel Šalek v posest turnskega grofa, se je začelo kmetom zelo slabo goditi. Grof Turn jim je nalagal tako veliko tlako, da stari ljudje še danes s strahom o njej pripovedujejo. Kmet s srednje veliko kmetijo je moral imeti delavca na grajskem delu ves teden, tri dni v tednu je vrhu tega moral imeti s seboj še par vprežne živine.

Šaleško zemljo je turnski graščak razdelil med kmete, ki so jo morali odsluževati s tlako.

2. Kmetje pobero graščinski denar[uredi]

Graščak na Turnu je bil neki Tomaž, ki je nalagal kmetom neznosne davke. Kmetje so postali radi tega silno nejevoljni.

Pri graščaku je bil zaposlen neki Boštjan; dvigal in spuščal je pridvižni most. Toda Boštjan se je nekoč graščaku zameril; odpustil ga je iz službe. Njegovo mesto je zavzel njegov brat.

Pobiralec davkov je šel nekoč iztirjavat davke. Zvečer bi se bil moral vračati domov. Boštjan, kmetje in Boštjanov brat so se zarotili proti njemu in graščaku. Boštjan in kmetje so čakali pobiralca davkov na nekem skrivnem mestu in mu pobrali ves nabrani denar. Nato pa so šli po pridvižnem mostu, ki ga Boštjanov brat ni dvignil, v grad ter prisilili graščaka, da jim je izročil ves denar, ki ga je imel skritega v kleti; bilo ga je pol vrečice. S seboj so privlekli tudi pobiralca davkov; obadva so zvezali in ju zaprli v klet.

Nato so podrli pridvižni most in izginili v noč.

3. Strah v turnski graščini[uredi]

Oskrbnik je pripovedoval, da je vsako noč rožljalo v neki sobi, pod katero je bila klet, kjer sta bili zazidani dve živi nuni.

V tej graščini so baje prej živele nune.