Troglavka

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Petelinje jajce Troglavka
Lojze Zupanc
Zmaj v Logarski dolini
Spisano: Marta Čebulj
Viri: Zupanc, Lojze (1959). Palček v čedri. Ljubljana: Mladinska knjiga. (COBISS). 
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Pod goro Olševo je v podzemski votlini živel zmaj, ki je imel tri glave. Vse leto je spal in drnjohal, da se je tresla gora. En sam dan v letu je bedel. Takrat pa je planil iz skrivališča ter požrl, kar mu je živega prišlo pred trojno žrelo; zdaj je pastirju ugrabil tri ovce ter jih požrl kar na frati, zdaj je kravarju zadavil tri krave ali tri vole — za vsako žrelo enega. Kadar pa ni prišel do živine, je napadel tudi človeka in ga požrl, kot bi trenil.
Nekega vigrednega dne pa so se možje iz treh vasi pod goro Olševo zmenili, da bodo zmaja ubili. Oborožili so se s cepci, kosami in vilami ter odšli pred zmajevo votlino. Ta pa je kar spal in drnjohal, da so se možem od strahu tresle hlače dopetače. In ker se nihče ni upal v votlino, so se dogovorili, da bodo zmaja čakali pred jamo vse dotlej, dokler se ne bo zbudil in sam prišel iz nje.
Sredi poletja so možje iz treh vasi pod goro Olševo še zmeraj stali pred votlino in čakali, kdaj se bo zmaj zbudil in prišel na dan. Ta pa je kar spal in smrčal, da se je možakom kolcalo od strahu.
Šele pozno pod jesen, ko je na njivah že zorela repa, se je zmaj prebudil. Planil je iz votline in se znašel pred možmi, oboroženimi s cepci, kosami in vilami.
In glej — zmaj še pisniti ni utegnil, ko so možje iz treh vasi pod goro Olševo pljunili v roke ter se lotili požeruha s tremi glavami: tisti, ki so bili oboroženi s cepci, so šteli do tri in vsi v en mah udarili po zmajevih treh glavah, da so zmaja ubili; tisti, ki so imeli kose, so mrtvemu zmaju pokosili glave; tisti, ki so imeli vile, so pokošene glave nataknili nanje in — vsi možje so prepevajoč odšli na dolgo njivo ob vznožju gore Olševe ter zakopali tri zmajeve glave v zemljo.
Še danes se tista njiva pod goro Olševo imenuje — Troglavka.