Tri kužne sestre

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Tri kužne sestre
Matija Valjavec
Kugo je nesel
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtBil je zelo bogat kralj, ki pa ni imel otrok. Sedemkrat se je oženil in z vsako ženo je živel sedem let, a potomca ni dobil.

Ko je vsakokratna žena dokončala sedem zakonskih let, jo je dal pogubiti. Nazadnje pa je sklenil, da se ne bo ženil, ker ga nobena ženska ni več marala za moža.

Nekoč, ko je lovil po gozdu, se je zgubil. Srečal je neko žensko in z njo živel tri leta ter imel tri hčerke. Vse tri pa so na svet prišle s kozjimi nogami. Ko so odrasle, je njihova mama povedala kralju, da je vragovka, ter je izginila.

Ko je kralj to slišal, je zaprl vse tri hčere v ječo, koder so bile dolgo zaprte. No, nekemu dvorjanu pa so se zdele lepe, nekako si je priskrbel ključe od ječe ter jim je odprl vrata. Takoj so pobegnile in pričele povsod moriti ljudi. Ne dolgo zatem dobi kralj obvestilo, da mu po vsem kraljestvu mori kuga.

Takoj je poklical najbolj učene zdravnike, da mu rešijo ljudstvo, a vse je bilo zaman. Ljudje so umirali dan za dnem, tako da je nazadnje kralj ostal sam. Zato, da bi bil dovolj kaznovan, se mu je kraljestvo pogreznilo v zemljo in je zdaj tam, kjer je bil ta kralj kraljeval, zmeraj morje. Njegove tri hčere pa so šle na tri strani sveta, da bi tam morile. Ker pa je celin pravzaprav pet, na oni dve drugi Zemljini hodijo izmenoma.

Ko pa se bo nekoč primerilo, da se bodo vse tri sestre po naklučju srečale, tedaj bodo vse pobile in vse tri umrle.