Kugo je nesel

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Tri kužne sestre Kugo je nesel
Matija Valjavec
Kugi je stopil na palec
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtKo je bila zadnjikrat kuga, je prenočevala pri neki babici, ki ni imela pri svoji hiši ne psov ne mačk, saj se teh kuga zelo boji, vendar le takih, ki niso tepeni z ognjiščno metlo ali z ognjiščno grebljico.

Potem se je kuga dala nekomu nesti v drugo vas. To se je zgodilo takole. Neki večer je prišel k tej ženski prenočevat neki popotnik. Kuga je že bila dobro razredčila vso vas, in se odloči, da potuje dalje. Ker pa ni imela voza, da bi se peljala, je ukazala človeku, naj jo nese. Popotnik jo vzame štuporamo in odnese. Ko sta nekaj časa šla, ga kuga vpraša, če se mu zdi težka. Odgovori ji, da ne. Toda, kakor hitro popotnik reče, da ne, takoj postane težja. Tako ga je vprašala nekajkrat in vsakokrat je nato postala težja, tako da se že premikati ni mogel.

Kuga vidi, da zaradi bremena popotnik skoraj hoditi ne more, čeprav ji je odgovarjal, da ni težka - saj od strahu drugače ni mogel govoriti - pa mu reče, naj si malo odpočije.

Ko si je malo oddahnil, se je spet zavalila nanj in jo nese. No, spet ga je venomer spraševala, ali je težka. On pa odgovarja, da ni. In postajala je čedalje lažja, tako da je že mislil, da nikogar ne nosi.

Pa sta prišla v neko vas. Kuga mu obljubi, da od njegove hiše ne bo nihče umrl, zato, ker jo je nosil.