Trava je odprla zaklad v jami

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Trava, ki ima takšno moč, da odpre vsak zapor Trava je odprla zaklad v jami
Matija Valjavec
Trava, ki plava zoper tok
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtNekoč je živel neki pastir, ki je imel sina, in je bil zelo reven. Ta njegov sin se je zaljubil v neko dekle, ki je bilo lepo in marljivo, a tudi zelo revno. Zato je ni mogel vzeti, čeprav ga je imela zelo rada. Nekoč, ko je pri nekem gozdičku pasel svojo goved, je bil zatopljen v svoje misli in premišljal, kako bi si mogel pomagati, da bi mogel dobiti svojo drago. Naenkrat zasliši ščebet mladih ptic. Gre v gozd in najde v nekem drevesu gnezdo mladičev. Bili so žolnini mladiči. Nenadoma se je domislil, da pozna žolna neko travo, s katero se more na svetu odpreti vse. Če najdejo njene mladiče, je moč to travo dobiti. Luknjo je treba zabiti s klinom, zdolaj pa razgrniti robec.

Ko je stara videla, da so mladiči zaprti, odleti in čez nekaj časa prileti z nakak-šno travo v kljunu. Ko je zelišče prinesla do klina, je klin odskočil, trava pa je padla na robec. Ko je fant to opazil, je pritekel po travo in ko jo je imel v rokah, je zagledal jamo, pred njo pa železna vrata. Položil je travo na vrata in vrata so se s strašnim treskom odprla. Ko pa so se odprla, je opazil nekega starca, ki mu reče:

»Poglej, vzemi si denarja, kolikor hočeš, pazi pa, da trave ne pustiš notri, saj sicer drugič ne boš mogel več priti noter po denar.«

Fant je od veselja takoj skočil h kupu zlatnikov, ker ni poznal, kaj so dragi kamni in druge drage reči, ampak si je nagrabil polno torbo zlatov, in od veselja pozabil na travo. Zato je hotel potem, ko je prišel ven, spet nazaj noter, da bi si še prinesel denarja. Ko pa se je ozrl, ni videl več nobene jame, kajti travo je bil pustil notri, in tako je jama izginila. Vendar je imel denarja tako dovolj.

Ko je prišel domov, je povedal očetu, kaj se mu je pripetilo. Oče ni hotel verjeti, ko pa je videl dukate, se je razveselil in rekel:

»Zdaj pa, sinko moj, moreš vzeti Micko. In ko je prišel k svoji Mari, jo vpraša, ali ga hoče vzeti. Ko je povedal, kako je dobil tolikšno bogastvo, mu ona odgovori: »Ljubi moj, ti veš, da bog pomaga zaljubljencem. Jaz bi te vzela tudi, če ne bi bil tako bogat, še rajši kot zdaj, saj veš, da:

Zaklad nista srebro

in zlato, ampak tisto,

kar je srcu ljubo.«