Trava, ki plava zoper tok

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Trava je odprla zaklad v jami Trava, ki plava zoper tok
Matija Valjavec
Medvedova uspavalna korenika
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtTisto travo pa je moč dobiti še na drug način, namreč poleti, ko se kosi seno. Tedaj koscu večkrat odpade kosa, ker prereže tako travo. In vsakokrat, ko jo prekosi, kosa odpade, četudi bi bila trdno nabita, mora odpasti. Kadar mu kosa odpade, kosec ve, da je prekosil tisto travo. Potem pobere vse trave, ki jih je tedaj odkosil, vsako tudi najmanjšo, in jih nese k tekoči vodi ter meče vsako travo posebej v vodo. Tista trava, ki ni prava, odplava vsaka po vodi navzdol, tista, ki je prava, pa plava proti vodi: po tem jo kosec spozna in si jo vzame.