Stran:Slovenske vecernice 1865.djvu/81

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Stran je bila lektorirana


IX.
Kar bodi za domače potrebe.

(Zdravilo zoper davico v gerlu.) Najnevarniša bolezen pri otročičih je davica ali vnetje gerlu (Angina, häutige Bräune), ki je zadavila že marsiktero mlado življenje. Dober pomoček zoper to, nagloin strašno bolezen je ta-le: Berž ko mati zapazi, da otroku od znotraj vrat zateka in se sliši tisti hripavi kašelj, ki je lasten tej bolezni, naj berž vzame kozarec (glaš) vode in naj pomeša v njo beljak enega jajca; te beljakove vode naj se otroku noč in dan vsako uro daje polna žlica piti. Zraven tega zdravila naj se daje otroku za pitje mlačne cukrene vode, v ktero se je celo jajce z beljakom in rumenakom ubilo. Zraven pa naj nobena mati ne zamudí poklicati skušenega zdravnika.

(Jeseni z gipsom gnojiti je dobro.) Vsakemu kmetu je znano, da je gips predober gnoj za deteljišča, če se njiva ž njim o deževnem vremenu posiplje, o suhem vremenu gipsati pa celó nič ne zdá. Najboljše je torej, deteljišča o pozni jeseni z gipsom potresati, ker tedaj po navadi rado dežuje. Kdor torej v pozni jeseni(mesca novembra) deteljišče z gipsom potrese, ta si more gotov biti, da se mu bode drugo leto njiva bogato splačala, ker bo dovolj lične detelje nakosil.

(Vprežni živini rane ozdravljati.) Ogožene in otisnjene rane se dajo vprežni živini kmalo zdraviti, ako na nje večkrat na dan v svinjskem žolcu namočene cunje pokladaš. Starši ko je žolc, prej bode rana zacelela.