Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/94

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

86


.lejio dobro delo storiš, h katirmu ti clo grcšnilti pomagajo;

— Podučis znanca v keršanskim nauki, do bo per izprase­ vanji kaj znal, nauciš prijatelco popolnoma grevengo obudil, otroka sc pokrižati, al j pa: koljko je bogov? pokažeš otroku cerko (pismenko), ktiro se brati uči, imaš lepo dobro delo.

— Bi se tvoj sosed rad oženil, pa se kamo okormh ne ve — prijatelca tvoja pomisluje, alj bi v to službo šla? ti pa po svojim vedenju dober svet daš, veči dobro delo storiš, kakor de beraču celo križevaco vbogajime daš. Dober svet je drajši ko zlat. — Vidiš znanca pobiliga, čuješ kako globoko zdi- huje, kakor bi mu presen kamen na serci ležal, prijazno mu roko podaj, ogovori ga, de mu bo ložej , razvedri mu serce ino potolaži ga. boš imeI veliko dobro delo. — So te razžalili neumni ljudje, v svoji slepoti tebi krivico storili, ne serdi se, ampak ko si se cedno pošvaral, le Bogu izroči; Bog ti bo v dobro zarajtal. — „Je tvoj sovražnik lacen, daj mu jesti; če je žejn, daj mu piti — veli sv. Pavl — in mu boš žerjavco na glavo nagrebal. Ne daj se hudi mu premagati, ampak hudo z dobrim premagaj." Rim. 12, 20—21.

Poglejte, koljko priložnost imamo storiti dobriga, mi ki med hudobnim svetam živimo. Se veči priložnost dubovsko milosti je za žive ino mertve moli/i. Imate hudobniga soseda —— razujzdano sosedo, ktira se popraviti ne dasta, po dva, pb tri se sklenite, ino celih devet dni za — nja molile, naj bi jima Bog pravicno pamet dal. — Imaš zgubleniga moža

— mož hudobno ženo, opravi za — nj kake svete molitve, prejmi svete zakramente v namen, naj bi se Bog zgublene ovce vsmilil. Pač je veliko dobro delo za preabernenje greš­ nikov moliti, se za nje postiti, tudi vbogajime dajati, kar kdo premore. Tako dušo bližniga rešiš, ino si za krono ne­ beško drag žlahten kamen pridobiš. — Posebno pa ti stara babela, ti starcek z sivmi lasmi, ki se postiti ne moreš, ino vbogajme dajati nimaš, pa se svojiga rajniga prijatla— pri- jatlice spomniš, pojdi k sveti maši za — nj, alj pa moli «a verne duše doma; ino glej, tvoji prijateli le bojo sprijeli tamkaj v nebesih. — Tako ima kralj v svoji veliki oblasti, kakor hlapec ino dekla v svoji niskosti lepo, rodovito polje dobrih del na lim sveti. Oh, naj bi le hotli prav pridno žeti, kako lehko bi vsi bogati iz tiga sveta u vecnost šli, de si ravno tukaj revno živimo! ,,Delajte — veli Jezus — dokler je dan; pride nof, ino ne bo više delali moč." Jan. 0, 40.