Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/77

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

09


posodniki hišo prodajo; ob lepo kmetijo, ktiro je prizenil je. — Poč resnica, kar sv. Duh govori: „Očeta blagoslov otro- kam hiše zida, kletev matere jih pa podcra." Sirah. 3, 11; Lenče je ob vse prišel ino je vbožnej kakor berac, ki od hiše do hiše kruha prosi. Vbožec najde dobre ljudi, ki se ga vsmilijo; ta ki mu pa le pravijo: prav mu je! — Ves raztergan ino merčesa živ hodi Lence po sveti; pa vse se ga boji ioo še pod streho ga radi ne vzemejo. V kakim hlevi po zimi — po leti pod kakoj pojatoj alj pa za plolam mora prcnočvuli. Dolgo časa se je tako po sveti potikal, brea doma ino brez svojih ljudi, žalostna prica svetiga pisma, ki govori: „Kdor razžali svojga očeta in svojo mater preganja, on je zaničvnn ino nesrecen." Prip. 19, 20. „Kdor svojiga očeta alj mater zakolne, njemu bo luč v sredi teme vgasnila." Prip. 20, 20.

8. Kdor svojga očeta alj mater vdari, mora vmreti. II. Mojz. 21, 15. Tudi Lcnče, hudoben sin, je moral ža­ lostno smerl storiti. Prišel je na večer v neko mestno kerčmo, pa mu v jispi ležati ne dajo. Poda se, kakor je navajen, v hlev. Po noči ga čujejo strašno ječati, ino pošlejo v vbožnico (hišo vbogih), naj kdo po potepuha (šterca) pride. Dva strežeta prideta, pa jiti z njima ni mogel več. Naložita ga na neke gare, alj na cesti začne vmirati, ino prej ko ga pod streho spravita, vmerje. — Glejte konec hudobniga sina! Ni ga, ki bi se za njim razjokal. Nesreča gre za nehvalež­ nim sinam, prime hudobno hčer, ino nju v dolgo večnost sprejme. — Oh, de bi takih otrok v naši fari — v naši so­ seski ne bilo! De bi noben oče ne zaklel svojiga sina, no­ bena mati se ne razjokala nad svojo hčerjo! „Spoštuj očeta' ino mater svojo, de ti dobro bo ino boš dolgo živ na zemlji."

III.

Stariši, redile pa tudi vi svoje otroke v strahu božjim. Vaša perva skerb naj bo otroke učiti, jih svariti, jih strah- vati ino za nje moliti v cerkvi ino doma. Ne skerbite toljko otrokam za polne shrambe blaga — za polne hleve živine, za veliko polje, za travnike ino lesove, za vinske gorej temuč skerbite jim za dober nauk, za lepo zaderzanje ino poštenje. Tako vam bojo otroci veselje na zemli ino krona po smerti v nebesih. -■ ■ . ".^ ^ , ■ >!