Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/73

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

tl mm mm mm murni


Od hudobnih otrok.

Rranje iz lista sv. Pavla na Galavane 4, 1 — 7.


30obri stariši so za otroke na sveti perva ino nar veči dobrota. Bog vsim otrokam dobre stariše daj! — Dobri otroci so nar žlahtnej blago svojih štarišev; le skoda, de je prav dobrih otrok po malim na sveti! — Kjer modrih, ker- šanskih starisev ni, po navadi tudi ni dobrih otrok. Sv. Pavl nas torej v svojim pismu do Galačanov dober nauk daja, kako bi se naj otroci redili, de bi bili starišam veselje in čast.

X

1. Stariši, ki hočjo svoje otroke prav po keršansko rediti, jih morjo iz mladiga po pameti v strahi imeti. „Dokler je delčič £erb} imenilnih ino logulih starisev majhen (vialij, se po besedah svetiga Pavla ne raztoči od sužniga {hlapca~). Njemu ne tpojvolja dana, ampak se otrok varhc ino oskerb- nike ima, de ga učijo in onkerbijo. \je mora vbogali, dokler vtoder oče za potrebno spozna." Kako slabo torej stariši rav­ najo, ki svoje otroke omehkužijo (razcartlajo), njim vse po volji pustijo, glavo z prevzetnimi mislimi napolnijo, čigavi sini ino hčere de so! Kako slabo oče ino mati storita, ktira erez svoje otroke nikolj kaj hudiga slisati ne moreta, od otrok pa vse tozbe črez družino, sosesko ino tovarše rada prije­ mata, se za otroke, bodijo si krivi alj nedolžni, kregata ino poskusata. Od takih otrok strah božji beži;• ne bojo se bali starišev ne drugih ljudi, in bojo hitro svojim porodni- kam kervava šiba.

( 2. Bog, naš skerben oče, da starišam moder izgled, kako naj svoje otroke v strahi imajo. Izraelce si je svoje dni za svoje otroke izvolil, jih z dobrotami osrečil, pa tudi z šibo objiskal, kakor so bili potrebni. Za to pravi sv. Pavl: vBili Apost. Hrana. I. Del. 5