Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/196

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

tresla, sonce merknilo, s'kale pokale, ino vsa natora pričalo, de je on Kristus, božji Sin, ki je prijel ne le tkm vodo, ampak sktiz vodo ino kerv, de nas uči, kako raorroo tudi mi ne le kerseni biti. ampak tudi voljno terpeti z njim, če hočemo v njegovo veličaslvo priti. ■— Tiga apostoli niso sper- vič razumili, ino se poskrili, kedar so videli Jezusa, v kersli kervi grozovitno terpeti ino vmreti. Alj sv. Duh, kateri jih je na binkostno nedelo razsvetll, on je apostelnam pričal, de je Kristus resnica, pravi božji Sin ino naš Izveličar. Spoznali so po razsvetlenji svetiga Duha. de morjo tudi « Jezusam svojim vajvodam terpeti, ako hočejo z njim se večno veseliti. — Oh prelepi nauk je ta (udi za nas. nam potreben tukaj v dolini solz!

3. Trojno pričo ima Jezus v nebesih , de je božji Sin ino odrešenih sveta, pravi sv. Janez. Perva priča je Bog Oče, ki ga je na svet poslavši po kersli na Jordani vsimu sveti z gla- sam oznanil: ..Ta je moj ljubeznivi Sin; njega poslušajte."' Druga priča je Kristus sam, on mož Beseda, kakor ga sv. Janez imenuje Kar je v besedi učil. j«j v djanji pokazal ino z čudežmi pričal. Bar je napovedal se je dopolnilo, kar je obljubil, je storil. Z čudežmi je pričal, de je Sin božji ino obljublen Mesija. Za to je djalt ,.Ako meni ne verjamete, verujte delam, ki jih storim, one pričajo od mene. Tretja priča Jezusu je Bog sv. Duh, ki se je per kersti nad Jezusa m prikazal, ino se binkoštno nedelo v podobi ognenih jezikov nad verne razlil. Po svetim Duhi so verni se le prav ino cisto spoznali, de je Kristus Sin božji ino izveličar sveta, P« vse te tri priče so le eno: tri peršone, pa en Bog.

4. Kakor je Kristus pravi božji Sin, je pa tudi pravi človek, spočet od svetiga Duha. rojen od Marije device, ki je prišel na svet za nas terpet ino v mre t. Za to so pa tudi na žemli trije, ki od njega pričujejo, pravi sv. Janez: Duh, voda ino kerv. Duša Jezusova je bila žalostna do smer t i na oljski gori, je tcrpela po svoji človeški naturi strašno veliko, dokler njo je na križi izročil v roke svojga nebeškiga Očeta. Druga priča človeške natore bila je voda, v kateri je bil kerien, ino tretja pa kerv, kaliro je za nas prelil, ter nam pokaže, de je bil Jezus boži Sin tudi pravi človek. Ino to troje je tudi kakor eno v Kristusi sklenjeno, ki ima dve na- tori. božjo ino človeško, peršono pa le eno.

5. Po navadi je dveh prič potreba , ino če so tri, je črez