Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/195

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

187


Jezusa božiga Sina ino so v njegovim presvetim imeni ker- šeni bili. Kerstno saboto v kopeli svetiga kersta vsih grehov omiti so oblekli svetlo belo oblačilo, čedno znaminje perve kerstne nedolznosti. Vsi h osem dni so lepo obleko nosili, ino pervo nedelo po veliki noči izslekli, za to se ji bela nedela veli, ino nas uči, de smo tudi mi nekdaj to čedno oblačilo nosili, pod bandero Jezusa stopili, ino se z njim za nebeško kralestvo vojskovati začeli. Jezus, pravi Bog ino človek je naš vajvoda, mi smo njegovi vojšaki. Ob de bi le tudi z svojim mogočnim vajvodam zapeliv svet srečno premagali, kakor nas sv. Janez evangelist uči v svojim preljubeznivim pismi, kteriga dones beremo!

I.

Perva dolžnost vojšakov je svojiga vajvoda prav spoznali, de se vedo na-nj zanesti ino ga zvesto vbogati. Dobro spoz­ nati Jezusa mormo kristjani tud mi, zakaj: „To je večno živlenje, on sam veli, de spoznajo tebe, Oče, ino pa tvojiga Sina, kteriga si poslal." — Ni človek pod soncam bil, ki bi Jezusa bolj spoznal, kakor Marija božja mati ino pa sv. Janez Jezusov preljubi učene ino prijatel, kterimu je Kri­ stus narviši skrivnosti razodel — Pisal je sv. Janez prečudno lep sv. evangelj, bukve skricniga razodenja, ino pa Iroje čudno lepih pism, iz katerih perviga je denašno branje, kako naj vero v Jezusa ohranimo, ino kakor Jezus svet premagamo.

1. »Preljubi, piše sv. Janez, ne zanašajte se preveč na posvetne reči, ne na posvetne ljudi, le kdor je iz Boga rojen skuz zakrament svetiga kersta, premaga svet ino vse pre­ grešno poželenje; ino to premaganje se zgodi skuz našo steto vero, ako po njej živimo. Kdo pa je pervi iz Boga, kakor nas naša sveta vera uči?:< Kako pa vemo, de je Kristus pravi božji Sin ino naš izveličar?

2. Jezus je za svoje vojšake dvojni kerst postavil, po ka­ terim se je svojim sam spoznati dal, po katerim se pa tudi njegovi pravi učenci spoznajo, če so njegovi zvesti vojšaki. ,,Kristus je prišel skuz vodo, kedar je bil v Jordani od Ja­ neza kerstnika keršen. Pričal je Oče nebeški, de je on nje­ gov ljubeznivi Sin, ino sv. Duh je v podobi goloba na-nj priplaval. To je bilo pričvanje kersta vode. Drugo pričeanje bilo je kerst kervi, katiro je na krizi prelil, ter seje zemlja