Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/172

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

1641


3. Po Judovski veri je imela kerv zaktaniga junca ino kozla, pa pepel rudeče lelice, ktiro so zožgali, precudno moč Jude vsili telesnih madezev očistili, de so spet med božje otroke smeli ino bili deležni boži h dobrot. Za koljko vtči ino čudnejši moč mora prelila kerv Jezusa naši g a odrešenika imeli, kteri je brez vsiga greha od svetiga Duha spocet ino rojen od Marije prečiste device, nas očistil vitih mertvih del, alj pregrešniga djanja, kio nas vredne storili, de iivhnu Bogu stužimo. — Takfci ima spravni dar smerti Jezusove neskoncno zaslužen je. poikateiim smo reseni veeniga pogu- blenja. Oh cudež milosti božje ino pa Jezusove ljubezni, ki se je na križi zgodil ino se se per vsaki sveti maši ponovi!

Jezus je za nas svojo kerv prelil, nas grehov očislil ino z Bogam spravil, de se imenuje po besedah svetiga Pavla naš srednik nove zaveze, ki je stopil nn sredo med Boga žalenga ino pa med ljudi žalivše, kakor je bil v stari zavezi Judovski veliki duhovnik. Po ndrešeniku Jezusu prejmemo odpušanje izvirniga greba ino vsih drugih grehov. ,,Skuz njegovo smerl, oci sv. Pavl, zadobijo poklicani kristjani obljubleno večno doto alj erbšino večniga izveiičanja." — Koljka je dobrota ino ljubezn Jezusa Kristusa Gospoda našiga. ki"je nar pervi ino nar viši masnih naš! Kdo bi se ne veselil njrgoviga zasluženja!

5. Vse zaslužerije Kristusovo bi pa bilo za nas zgubleun, ako bi se skuz svete zakramente njega deležni ne storili. Greš- nikam, ki smo tik kerŠeni, pa skuz pregrešenje spet pravico do zasluženja Kristusoviga zgubili, je potreba skuz pravo pokoro greh pokoncati, hudobno poželenje križati, pregreš­ nimi! svetu odvmreti alj se odpovedati, ino se skleniti •/. Jezusam, z svojim preljubim izveličarjam. — Ino poglejte! ravno zdaj so pokore izvoleni dnevi, o svetim velikonocnim rasi je prijeten č;>s se popolnoma z Jezusam združiti tako, de ne bomo v prihodno sami živeli, ampak bo živel Kristus v nas. — Oh ne mudijmo se, pravo pokoro storili se učijmo!

II.

Dvakrat, veci del. je človek v suznost greha predan: per- vic po pervih starišali bi-ez laslniga zadolženja, drugic skuz svojo pregrešenje. Iz perve suznosti nas je rešil Jezus brez