Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/131

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

128


vbog njimi dajo, de je pokore dovolj? Iz njih sadu, pravi Jezus, jih bote spoznali, ce pravo pokoro delajo; a I j sadu celo nobenima per takih videti ni. alj p* <*e se prikaže, je le slab. ,,Taki grešniki, v pregrehe zagrezneni se ne dajo mi­ losti božji izbuditi; izbudili se bojo, kedar jih bo troben­ ta iz prahu na sodbo božjo zaklicala.*' Sv. Bernard. Je pn tako živlenje brez prave pokore pot v nebesa ? Sami spoz­ nate , de le v pekel pelja.

..Zveličani so, pravi Kristus, k/eri mojo besedo postu­ šajo, ino jo ohranijo." Luk. It, <J8. Kako malo je pa go­ recih prijatlov besede božje! Veliko jih pridig-- opusa, še več od keršanskih naukov ostaja. Božje besede Inki ne spoznajo; pa tudi Bog jih za svoje spoznal ne bo. ..Pojdite, je Kristus svojim namestnikam rekel, ino kjer vas ne sprejmejo, za­ pustite njih, ino prah. ki se vas je prijel, zoper take otro- sile. Povem vam pa. de bo Sodomlanam sodni dan ložej, kakor takim kristjanam. Luk- 10, 3— 12. — Kristus je djal: ,,Ako hočes v živlenje jili, spolnuj zapovedi l'< Mat. 19, 17. JNjegove zapovedi niso težke. Kako gerdo pa kristjani za povedi božje ino cerkvene lomijo! Preklinjali ino rotili se ljudje navado imajo. Ob svetih nedelah ino praznikuh pro­ dajali ino kupvati, nalagali ino vozili kristjani za greh več nimajo, p junci ino raznjzdnnci nur svelejši dni nar reči po­ hujšanje dajajo. J# pa to prava steza v nebesa? Oj prelju­ bi! to je šroka cesta, ki v pogublenje pelja; ino veliko jih po tisti hodi.

Kristus pravi, de nebesko krulestvo silo lerpi; ino le silni, kteri si z silo prizadenejo, ga bojo dosegli. Mat II, 12. Oj kako malo je p« takih, kteri bi si za nebesa kaj priza­ deli, alj kaj preterpeli! Moliti je hitro predolgi čas: postiti se je pretežavno; vbogajime dajati se mili; svoje dolžnosti na tenko dopolniti je pretežko; svoje hude navade zatreti razvajeni mislijo de ni mogoce. Še žlice kuhe si ne morejo ene ure prilergafi, ne košček mesa o postnih dneh odrečti; ne ene zal besede voljno poterpeli Ali je pa to prava pot v nebesa. O veliko poklicanih — pa le malo izvnlenih!

Kristus uci: ..Zveličani so listi hlapci, ktire Gospod kedar pride, pripravlene najde. Cujte , ker ne veste ne ure ne dneva, kdaj Gospod pride. Blagor tistinui hlapcu, kte- riga njegov Gospod, kedar pride, tako delati najde." Mat. 24. K oljko nas je pa pripravlenih ▼mreti? Morebiti kako